PUBLICITÉ

Schildkliernoduli

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Danielle Pickman op 29/10/2002 - 00h00
-A +A

Geen paniek! Slechts 5% van de schildkliernoduli zijn kwaadaardig en dan nog kunnen de meeste genezen. Er bestaan onderzoeken waarmee met een hoge graad van waarschijnlijkheid kan worden nagegaan of een nodulus goedaardig of kwaadaardig is vooraleer over te gaan tot een heelkundige ingreep.

PUB

Welke zijn de oorzaken?

  • De eigenlijke oorzaken van de vorming van schildkliernoduli zijn niet bekend, hoewel het een uiterst frequente aandoening is. Men weet wel dat het gaat om schildklierweefsel dat zich in de schildklier zelf ontwikkelt en dat schildklierhormonen kan produceren.
  • Als het weefsel veel schildklierhormoon afscheidt, spreekt men van een “warme” nodulus.
  • Als de schildkliernodulus weinig schildklierhormoon afscheidt, spreekt men van een “koude” nodulus.
Of de nodulus warm of koud is, kan worden bepaald met een scintigrafie (een soort beeldvorming met behulp van radioactieve stoffen). Warme noduli zijn uitzonderlijk kwaadaardig, terwijl ongeveer 5% van de koude noduli kwaadaardig is. Er bestaat ook nog een zeer zeldzame familiale schildklierkanker, die kan worden opgespoord door meting van het calcitoninegehalte in het bloed.
In de praktijkEen schildkliernodulus is zelden kwaadaardig. Wel moeten de nodige onderzoeken worden uitgevoerd om de aard van de nodulus te preciseren. Schildklierkanker kan immers bijna steeds genezen door een heelkundige ingreep. Men heeft er dus geen belang bij schildkliernoduli niet te verwaarlozen.

Wanneer een arts raadplegen?

Een grote nodulus kan zichtbaar, hinderlijk of pijnlijk zijn, maar meestal wordt een schildkliernodulus toevallig ontdekt bij een bezoek aan de arts of bij een aanvullend onderzoek als de schildklierhormonen gestoord blijken te zijn. Het is dus belangrijk dat de huisarts de schildklier regelmatig palpeert.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Danielle Pickman op 29/10/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Schildklierknobbeltjes: warm of koud? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 16h15

De helft van de vrouwen ouder dan 50 zou schildkliernoduli hebben, een soort knobbeltjes in de schildklier. Deze knobbeltjes zijn meestal goedaardig, maar ze kunnen kwaadaardig worden. Vandaar het belang om ze te onderscheiden en in het oog te houden...

Schildklierknobbeltjes: laten verwijderen of niet? Gepubliceerd op 22/03/2011 - 10h18

Schildklierknobbeltjes komen heel veel voor, maar ze veroorzaken niet altijd symptomen. Soms worden ze toevallig ontdekt. In dat geval vragen ze de nodige aandacht en moet er beslist worden of de schildklier operatief weggenomen moet worden of gewoon...

Meer artikels