PUBLICITÉ

Schildklierknobbeltjes: warm of koud?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/12/2015 - 16h15
-A +A

De helft van de vrouwen ouder dan 50 zou schildkliernoduli hebben, een soort knobbeltjes in de schildklier.

Deze knobbeltjes zijn meestal goedaardig, maar ze kunnen kwaadaardig worden. Vandaar het belang om ze te onderscheiden en in het oog te houden.

PUB

De schildklierknobbeltjes: vaak bij oudere vrouwen

Schildklierknobbeltjes kommen vaak voor en de kans op noduli stijgt naarmate de leeftijd vordert: het zou gaan om 5 à 10% van de volwassenen en 50% van de vrouwen ouder dan 50.

De schildklier bevindt zich aan de voorkant van de hals. De schildklierhormonen dragen bij tot de goede werking van de organen. Ze spelen onder andere een rol bij de thermogenese, de regulering van het hartritme, de ontwikkeling van de hersenen, de groei en de vernieuwing van de botten, de stofwisseling van vetten en suikers, enz. Er bestaan twee schildklierhormonen, T3 en T4 genoemd omdat ze respectievelijk drie en vier atomen jodium bevatten.

In geval van functiestoornis, kan ze te veel of te weinig schildklierhormonen afscheiden. Men spreekt dan over hyper- of hypothyreoïdie. In de schildklier kunnen ook noduli (knobbeltjes) voorkomen.

Het belangrijkste in verband met schildklierknobbeltjes is het verschil te kennen tussen warme en koude knobbeltjes.

 

De warme knobbeltjes

Slechts 10% van de schildklierknobbeltjes zijn warme knobbeltjes. Ze zijn nooit kwaadaardig.

Ze hebben de eigenschap dat ze het jodium intenser fixeren dan het vlakbij gelegen schildklierweefsel.

Ze kunnen gepaard gaan met symptomen van hyperthyreoïdie, omdat ze de neiging hebben te veel schildklierhormonen af te scheiden.

In dat geval wordt een behandeling met radioactief jodium aanbevolen gedurende twee tot drie maanden, net voldoende tot de noduli verdwenen zijn.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/11/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/12/2015 - 16h15

"C'est la thyroïde, docteur?" ("Is het de schildklier, dokter?"), Dr. Gabrielle Cremer, uitg. Alpen.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ