PUBLICITÉ

Schijn bedriegt soms

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 01/06/2004 - 00h00
-A +A

We komen nog even terug op bloedingen bij sporters en gaan meer bepaald in op de vraag wat u moet doen bij een inwendige bloeding.

PUB

Een gevaarlijke malaise

Bij ernstige trauma's hebben sporters vaak de indruk dat het niet al te erg is. Maar opgelet: soms besluiten ze daar iets te vlug uit dat ze er zonder kleerscheuren van afkomen, terwijl het eigenlijk om een zeer zwaar letsel gaat. We kennen in dit verband het verhaal van de Portugese wielrenner Joaquim Agostinho, die in 1984 ten val kwam tijdens de Ronde van Algarve omdat er plots een hond voor zijn wiel sprong. Hij krabbelde recht en reed de etappe zelfs uit, wat uiteraard pure waanzin was. Helaas overleed hij kort nadien aan een intracraniële bloeding die niemand had vermoed. Opgelet dus als u een zware slag op het hoofd krijgt. U mag vooral niet in slaap vallen, ook al bestaat in dat geval vaak die neiging, en bij de minste twijfel moet u onmiddellijk naar het ziekenhuis. Een andere gevoelige zone is de buik. Neem tekenen van malaise die uren na de wedstrijd optreden, altijd ernstig! Vooral als u het gevoel krijgt "water in de buik" te hebben. De oorzaak daarvan is te zoeken in een inwendige bloeding na een scheur in een zeer vaatrijk orgaan zoals de milt, of in een zeer groot bloedvat. Na een zekere tijd daalt de bloeddruk, wordt de patiënt lijkbleek en valt hij bewusteloos… Dat alles zonder duidelijke blessure!

Meteen naar het ziekenhuis

Uiteraard lopen niet alle inwendige bloedingen zo tragisch af. Soms zijn ze zelfs een goed teken. Bij een voetballer die een verzwikking oploopt bijvoorbeeld en een grote blauwe plek krijgt onder de huid, wijst dit erop dat het om een oppervlakkig letsel gaat en dat de wondgenezing niet zal worden gehinderd door een diep, ingekapseld hematoom. De blauwe plek wordt algauw geel, en heel het lidmaat verkleurt, waarna het bloed wordt afgevoerd. Vervelender is het als de bloeduitstorting zich ophoopt in een zak. Er bestaat zelfs een specifiek geval voor de lendenen en de dijen, sereuze vochtuitstorting van Morel-Lavallée genoemd, waarbij door een hevige botsing zoals die vaak voorkomt bij contactsporten als karate, de huid tegen het spiervlies (myofascia) wrijft. Na enkele dagen vormt er zich een enorme ophoping in de vorm van een weke "zak" die maar niet wil verdwijnen. In dat geval is er maar één oplossing: een drainage uitvoeren. Tot slot nog dit: ook al bestaat er geen wondermiddel om trauma's te vermijden, toch moeten sporters bijzonder voorzichtig omspringen met aspirine, vooral vóór de inspanning. Aspirine gaat immers de bloedstolling tegen, waardoor de bloeding langer aanhoudt. Te mijden dus!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 01/06/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ribbreuken in de kijker Geüpdatet op 08/07/2016 - 09h22

Een gebroken rib is het meest voorkomende letsel van de borstkas. Is het ernstig? Wat zijn de symptomen? Hoe wordt een gebroken rib behandeld? Een overzichtje van wat u zeker moet weten over gebroken ribben .

Meer artikels