PUBLICITÉ

Scheurmond of mondhoekkloven

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/02/2020 - 19h00
-A +A

Enige breuk, roodheid, zweren op de mondhoeken?

Kloofjes ontstaan door een invasie van deze kleine plooien door schimmels of bacteriën. Oorzaken, gevolgen en oplossingen voor kloofjes, in de winter of het hele jaar door.

PUB

Wat zijn kloofjes?

Perleche of hoekige cheilosis is een plaatselijke ontsteking van de lippenhoeken, een teken van kolonisatie van de kleine plooien in de mondhoek door schimmels of bacteriën.  Het resultaat is lelijk en vaak pijnlijk: de kloofjes veroorzaakt roodheid, pijn, scheuren, barsten, korsten, zelfs zweren in de ernstigste gevallen.

De ziektekiemen die het vaakst worden aangeklaagd zijn:

 • Een schimmel die candida wordt genoemd (dit is de reden waarom het vaak een candidiasis wordt genoemd).
 • Staphylococcus aureus, een bacterie.

Kloofjes, een huidprobleem

Om ervoor te zorgen dat de microben de huid rond de hoeken van de lippen binnendringen, moet de epidermis over het algemeen verzwakt zijn door een of meer factoren:

 • Overmatige droogte van de huid, natuurlijk of veroorzaakt door medicatie.
 • Integendeel, permanente vochtigheid door speeksel - bij zuigelingen die de hele dag een fopspeen of duim in hun mond hebben, of mensen die heel vaak aan hun lippen likken.
 • Een verzakking van de mondplooien, waardoor de huid gaat wrijven.
  Deze verzakking kan te wijten zijn aan de leeftijd, of aan een ongeschikt kunstgebit.
 • Overmatige zuurgraad van het speeksel, in geval van gastro-oesofageale reflux.
 • De aanwezigheid van spleten, scheuren of barsten als gevolg van de kou.

Regelmatige bezoekjes aan de tandarts, met als gevolg lange periodes van wijd openstaande monden, kunnen ook schade aan de mondhoeken veroorzaken. En daarom de voorkeur geven aan de kloofjes.

Een fragiele huid is niet genoeg om te resulteren in kloofjes . Het vereist ook de aanwezigheid van microben, in grote aantallen. Dit fenomeen heeft ook zijn verklaring:

 • Slechte mondhygiëne bijvoorbeeld.
 • Zwakte van het immuunsysteem (bv. kloofjes gaan vaak gepaard met het innemen van immunomodulerende middelen of vitaminegebreken).

 

 • Kloofjes kunnen ook in verband worden gebracht met een extra-intestinale complicatie in het geval van IBD (Chronic Inflammatory Bowel Disease) die een mucocutane aandoening veroorzaakt.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/12/2012 - 13h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/02/2020 - 19h00

Dr Véronique Failla, dermatoloog, CHU de Liège

Update  :
 

https://dermato-info.fr/fr/les-maladies-de-la-peau/les-mycoses-cutanées

https://www.medisite.fr/perleche-infection-des-levres-symptomes-causes-et-traitements.5550568..html

http://bictel.ulg.ac.be/ETD-db/collection/available/ULgetd-12072007-125512/unrestricted/theseVD2007.pdf

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Perlèche: een candida-infectie van de mondhoeken Gepubliceerd op 29/05/2012 - 17h16

Perlèche , ook candidiasis of candidose genoemd, is een infectie die veroorzaakt wordt door de candida-schimmel . De plaats waar deze aandoening opduikt is kenmerkend: aan de mondhoeken , waar het altijd warm en vochtig is...

Mycoses, niet zo erg maar wel hardnekkig! Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

Mycoses zijn aandoeningen die te wijten zijn aan in de natuur vaak voorkomende schimmels. De ontwikkeling ervan op de huid of op het slijmvlies resulteert meestal in een verandering in het lokale evenwicht door een uitwendige (irritatie, maceratie) o...

Hoe uw lippen te beschermen in de winter? Gepubliceerd op 25/02/2015 - 08h41

Een mooie mond begint met soepele en goed gehydrateerde lippen . Maar ‘s winters drogen ze makkelijk uit door de kou en de verwarming... De oplossing? Leg in elke kamer een hydraterende balsem en zet een kruidenthee binnen handbereik!

Digestieve candidoses Geüpdatet op 26/08/2003 - 00h00

Candida albicans is een vrij courante aandoening die veroorzaakt wordt door een schimmel. Candidoses wijzen vaak op een verzwakt organisme. Ze kunnen voorbijgaand en lokaal zijn, maar ook langduriger zijn en tot een sterk verminderde afweer leiden. Z...

Meer artikels