PUBLICITÉ

Scheiding: hoe er met de kinderen over spreken?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/04/2012 - 12h35
-A +A

Een scheiding is niet alleen een mislukking voor het koppel maar ook een beproeving voor de kinderen. Voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om de toch reeds delicate situatie niet op de spits te drijven. Enkele adviezen van Elisabeth Martin-Lebrun, kinderarts.

PUB

Duidelijke uitleg geven over de scheiding

De aankondiging van een scheiding wordt vaak voorafgegaan door een periode van spanning in het gezin. Ook als de kinderen de beslissing van hun ouders nog niet kennen, voelen ze de conflictsituatie aan en lijden ze eronder. Daarom moeten de kinderen worden ingelicht over de scheiding. “Ideaal zou zijn de scheiding uit te leggen als alle kinderen en beide ouders samen zijn, opdat iedereen hetzelfde hoort”, verklaart Elisabeth Martin-Lebrun.

Vaak krijgen kinderen, die het geruzie van de volwassenen moeten aanhoren, schuldgevoelens en denken ze dat ze verantwoordelijk zijn voor de onenigheid van hun ouders. Op dat punt moet men zeer duidelijk zijn: “Men moet uitleggen dat het kan gebeuren dat een man en een vrouw niet meer van elkaar houden, maar dat hun liefde voor de kinderen onveranderd blijft”, vervolgt de kinderarts.

Duidelijk spreken over de toekomst

Jonge kinderen hebben behoefte aan houvast. Een scheiding verandert hun leefgewoonten en daarom moeten de ouders duidelijk uitleggen wat de toekomst in petto heeft. “Men moet concrete aspecten met het kind bespreken: welke kamer het zal krijgen, naar welke school het zal gaan”, verklaart Elisabeth Martin-Lebrun. “Ook moet het kind weten wanneer het bij zijn vader en wanneer het bij zijn moeder zal zijn. Men moet ook uitleggen hoe de verjaardagen en Kerstmis zullen verlopen: dat zijn belangrijke momenten in het leven van een kind en een kind heeft dergelijke momenten nodig.

Voor adolescenten liggen de zaken wat anders. Alles hangt af van de verhouding tussen de ouders en de adolescenten, en adolescenten hebben over het algemeen meer keuzevrijheid. Maar dan nog betekent een scheiding nog niet dat er geen regels meer zijn. “De adolescent kan uiteraard mee beslissen, maar men mag hem niet steeds alleen laten kiezen voor de ouder die het meest toegeeft. Ook adolescenten hebben leiding nodig.”

Initialement publié par Psychonet Production, collectief van de auteurs, onder leiding van Dr Philippe Presles le 14/01/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/04/2012 - 12h35

Psychonet Production
“Conséquences de la séparation parentale chez l'enfant”, Elisabeth Martin-Lebrun en Gérard Poussin, éd. Erès, 1999.
“Les enfants du divorce – Psychologie de la séparation parentale”, Elisabeth Martin-Lebrun, éd. Dunod, 1997.
“L'enfant et la souffrance de la séparation: divorce, adoption, placement”, Maurice Berger, éd. Dunod, 1997.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gehoorzaamheid: drie tips voor ouders met kinderen Geüpdatet op 29/09/2009 - 00h00

Een kind moet gehoorzamen , maar zich niet onderwerpen. Dat is een cruciaal punt in de opvoeding van kinderen. Alleen is het voor ouders niet altijd gemakkelijk om kinderen te doen gehoorzamen . Met deze drie kneepjes kunt u ze in dat leerproces help...

Meer artikels