PUBLICITÉ

Scheiden zonder lijden

Gepubliceerd door Memlouk op 30/01/2007 - 00h00
-A +A

Vertellen dat 'papa en mama niet meer samen zijn' is niet altijd evident. Over sommige dingen moet je het wel hebben, over andere niet. Hoe moet je vermijden dat je een kind kwetst? Hoe kan je het kind geruststellen? 'Het kind moet begrijpen dat er problemen zijn binnen het koppel, maar niet binnen de ouder-kind relatie', zo luidt het advies.

PUB

'Mama, papa, waarom gaan jullie uit elkaar?'

Het heeft geen enkel nut om uw kind op de hoogte te brengen van alle details van de scheiding (je vader of je moeder bedriegt mij, hij of zij kan mij niet geven wat ik wil, enz.), maar het is wel belangrijk dat het kind weet wat er gaande is. En liefst in eenvoudige bewoordingen. Als ouders weigeren om te antwoorden op de vragen van hun kinderen, gaan ze alleen maar nog ongeruster worden. Door dingen niet te vertellen kan het kind gaan denken dat zijn ouders niet van elkaar houden omdat ze niet van hem houden.

'Mama, is papa stout?'

Als men zijn partner openlijk afvalt of in diskrediet brengt, dan is dat vaak omdat men uit is op het straffen van de partner en het winnen van de erkenning en de liefde van het kind. Mogelijk wil men de eigen pijn verzachten door het conflict te radicaliseren. Maar die houding kan gevaarlijk zijn voor het kind. Als men zegt dat papa stout is en aan het kind vraagt om boos te zijn op papa en om niet voor zijn papa te kiezen, maar wel voor zijn mama, dan plaatst men het kind in een moeilijke positie. Het kan vernietigend zijn voor de identiteit van het kind en het kind kan er zwaar onder lijden. Kinderen hebben nood aan complementariteit met de ouders, niet aan rivaliteit.

Gepubliceerd door Memlouk op 30/01/2007 - 00h00 Psychoenfants, januari/februari 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Help uw kind om vrij en gelukkig te worden Geüpdatet op 22/04/2013 - 10h23

We zijn allemaal gelijk: we krijgen kinderen om ze gelukkig te maken, maar ontdekken dan vaak dat dit niet zo evident is. Ze kunnen problemen krijgen, af en toe een woedeaanval hebben, bij de minste frustratie aan het huilen gaan, met elkaar vechten,...

Sssjt: familiegeheim... Geüpdatet op 27/05/2003 - 00h00

Familiegeheimen komen wellicht in elke familie voor. Maar het zijn en blijven geheimen, met andere woorden: ze blijven taboe… tot de dag waarop ze "sluipend hun werk hebben gedaan" en eindelijk onthuld kunnen worden…

Is mijn kind hoogbegaafd? Geüpdatet op 11/05/2015 - 10h22

Zo’n 2% van de bevolking in België is hoogbegaafd en heeft een aanzienlijk hoger IQ dan de rest van de bevolking. Die hoge intelligentie gaat gepaard met een heel specifieke manier van denken. Hoe is een hoogbegaafd kind te herkennen?

Meer artikels