PUBLICITÉ

De schadelijke werking van tabak tijdens de zwangerschap

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00
-A +A

Wist u dat er bij de foetus van een vrouw die rookt hogere nicotine- en koolmonoxidegehaltes worden teruggevonden dan in het bloed van de moeder? De schadelijke werking van tabak bij volwassen rokers is stilaan goed bekend bij het grote publiek, maar er wordt veel te weinig stilgestaan bij de gevolgen ervan voor de foetus. Die zijn nochtans veelvuldig en ernstig!

PUB

Waarom is tabak zo toxisch voor de foetus?

Tabak is in de eerste plaats toxisch wegens de nicotine. Die substantie doet de bloedvaten samentrekken, versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Tabak is giftig omdat hij het koolmonoxidegehalte in het bloed doet stijgen, wat dan weer de zuurstoftoevoer vermindert. Gevolg voor de foetus: de placenta levert niet alleen minder bloed (door de vernauwing van de slagaders), maar ook bloed van lagere kwaliteit (dat minder zuurstof bevat).

Kinderen met laag gewicht, prematuren en doodgeboren kinderen

Alle studies bewijzen het: moeders die roken, krijgen baby's met laag gewicht (minder dan 2,5 kg), en ook het percentage prematuren ligt bij hen veel hoger. Erger nog: ook het aantal doodgeboren kinderen stijgt aanzienlijk.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken: wat zijn de risico’s tijdens zwangerschap? Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h51

Roken is nefast voor de gezondheid. Tijdens de zwangerschap is het schadelijke effect nog groter omdat dan zowel de moeder als de foetus gevaar lopen. Bent u zwanger? Stop dan met roken, liefst al vóór uw zwangerschap. De boodschap kan niet duidelijk...

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Elke toekomstige moeder zou idealiter moeten stoppen met roken vóór ze zwanger is. Maar ook als dat niet gebeurt, hebben vrouwen er daarna nog op elk moment baat bij om de stap te zetten, ongeacht in welk stadium van de zwangerschap ze zich bevinden....

Meer artikels