Sauna: wat zijn echt de heilzame effecten?

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 29/11/2013 - 11h23
-A +A

Bent u een warmtefreak en houdt u van af en toe een uurtje ontspanning? Dan zal u een bezoek aan de sauna wel weten te waarderen.

Maar heeft dit warmtebad ook echte voordelen voor onze gezondheid? En zijn er contra-indicaties?

PUB

Sauna, hammam, enz.: eeuwenoude tradities

Een sauna zou de uitscheiding van afvalstoffen versnellen, het zweten stimuleren en de huid zuiveren. In de Scandinavische landen is het een stevig verankerde traditie. De felle kou nodigt de mensen er uit om zich regelmatig terug te trekken in deze eilandjes van warmte. Veel Scandinaviërs hebben thuis trouwens hun eigen sauna.

Sauna of hammam?

Ook bij ons heeft de Finse sauna veel aanhangers, al krijgt die vandaag concurrentie van de infrarode sauna. Die wordt meer en meer aangeboden in kuuroorden en andere wellnesscentra. De infrarode sauna komt oorspronkelijk uit Japan en verwarmt de huid rechtstreeks bij een omgevingstemperatuur tussen 40 en 60 graden, wat vaak "draaglijker" is voor beginnelingen.

De hammam is het "natte" en Oosterse equivalent van deze droge warmtebaden.

De gezondheidstroeven van de sauna

De echte fans schrijven de sauna allerlei gezondheidstroeven toe. De studies die eraan gewijd zijn, zijn minder enthousiast. De sauna zou geen rechtstreekse impact hebben op ziektes. Maar er zijn zeker voordelen aan:

  • De sauna bevordert de ontspanning, wat stress helpt tegengaan en ons moreel opkrikt.

  • Onze weerstand zou erdoor versterken: uit sommige studies blijkt dat wie regelmatig naar de sauna gaat minder verkoudheden oploopt.

  • De sauna vergemakkelijkt ook de afvoer van de dode cellen bij het douchen. We krijgen er dus een helderdere teint door.

Maar opgelet, de sauna heeft niet alleen voordelen:

  • Mensen met een gevoelige huid kunnen door het overvloedig zweten in de sauna een geïrriteerde huid krijgen. Zweet bevat namelijk veel zout.

  • De sauna wordt ook afgeraden bij eczeem of huiduitslag.

  • In tegenstelling tot wat veel mensen denken, doet de sauna ook niet vermageren! Een sauna veroorzaakt wel een groot vochtverlies en kan in de daaropvolgende uren daardoor wel die indruk geven op de weegschaal. Vergeet vooral niet om voor en na het verblijf in de cabine voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 29/11/2013 - 11h23

Kluger N. et al., Presse Med. 2011 Oct; 40(10):895-9. doi: 10.1016/j.lpm.2011.02.010. Hannuksela, ML et al., Am J Med. 2001 Feb 1;110(2):118-26. Kukkonen-Harjula K et al., Int J Circumpolar Health. 2006 Jun; 65(3):195-205.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Is de sauna goed voor de gezondheid? Gepubliceerd op 08/11/2016 - 14h03

Sauna , een bad met droge stoom, is afkomstig van een duizendjarige Finse traditie, waarvan het succes ook de industrielanden heeft bereikt. Wat zijn eigenlijk de heilzame effecten, maar ook de risico's van sauna voor de gezondheid? Sauna bezoeken zi...

Sauna: mythe en werkelijkheid Gepubliceerd op 08/12/2014 - 17h07

Sporters zijn meestal saunafanaten. We willen de voordelen van sauna niet ontkennen, maar toch even enkele misverstanden uit de wereld helpen, want vaak wordt de sauna gebruikt om de verkeerde redenen.

Meer artikels