Sauna en hammam: ook goed voor de huid

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/04/2012 - 16h16
-A +A

Lekker uitzweten in de sauna of hammam geeft u niet alleen een gevoel van welbehagen.
Het is ook een gezondheidskuur voor de huid.

Enkele tips om ervan te profiteren !

PUB

Hammam of sauna, wat is het verschil?

Of het nu om droge warmte gaat zoals in de sauna of om vochtige warmte zoals in de hammam, zweten heeft verschillende gunstige effecten: het elimineert toxines, maakt de huid zacht en het haar soepel, en bezorgt u bovendien een mooi figuur.
Kunt u slecht tegen warmte of bent u het sauna- of hammamritueel nog niet gewoon, ga dan geleidelijk te werk. Eén sessie omvat normaal gezien drie beurten van ongeveer tien minuten elk, telkens gevolgd door een lauwe douche en een "rustsessie" in de relaxatieruimte.
Bent u een leek ter zake, blijf dan niet te lang in de warmte, maar begin met enkele minuten en bouw geleidelijk op. Het is tenslotte niet de bedoeling "oververhit" te raken, wél er een zalig gevoel aan over te houden...

Hammam of sauna: denk eraan de huidschilfers te elimineren

Zweten opent de huidporiën en elimineert de toxines. Als u lichtjes op uw huid wrijft, verwijdert u bovendien ook alle schilfers (dode huidcellen) en onzuiverheden op het huidoppervlak. Het is dan ook geen toeval dat in Noord-Afrika, de bakermat van de hammam, bij elke sessie ook altijd een peeling met een sisal-handschoen (Kessa) hoort.
U kunt zich op die oosterse gewoonte inspireren door een cosmetische peeling uit te voeren als u uit de hammam of de sauna komt. Vervolgens spoelt u uw huid grondig af en hydrateert u ze met bodymelk.

Initialement publié par Muriel Luypaert, schoonheidsjournaliste le 26/12/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/04/2012 - 16h16
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sauna: wat zijn echt de heilzame effecten? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Bent u een warmtefreak en houdt u van af en toe een uurtje ontspanning? Dan zal u een bezoek aan de sauna wel weten te waarderen. Maar heeft dit warmtebad ook echte voordelen voor onze gezondheid? En zijn er contra-indicaties?

Is de sauna goed voor de gezondheid? Gepubliceerd op 08/11/2016 - 14h03

Sauna , een bad met droge stoom, is afkomstig van een duizendjarige Finse traditie, waarvan het succes ook de industrielanden heeft bereikt. Wat zijn eigenlijk de heilzame effecten, maar ook de risico's van sauna voor de gezondheid? Sauna bezoeken zi...

Sauna: mythe en werkelijkheid Gepubliceerd op 08/12/2014 - 17h07

Sporters zijn meestal saunafanaten. We willen de voordelen van sauna niet ontkennen, maar toch even enkele misverstanden uit de wereld helpen, want vaak wordt de sauna gebruikt om de verkeerde redenen.

Meer artikels