PUBLICITÉ

Samen slapen maakt mannen minder slim

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 30/09/2008 - 00h00
-A +A

Samen slapen maakt je minder slim. In een gedeeld bed zou je minder goed slapen en daardoor overdag intellectueel minder fit zijn. Vooral bij mannen zou het effect duidelijk zijn, aldus een Oostenrijks onderzoek.

PUB

De onderzoekers aan de Universiteit van Wenen bestudeerden tien koppels. De twintig mannen en vrouwen waren tussen de 20 en de 30 jaar oud, waren niet getrouwd en hadden ook geen kinderen.
Elk koppel sliep tien nachten samen en tien nachten apart. Via een slaapdagboek onderzochten de wetenschappers het rustpatroon van de tien koppels aan de hand van een vragenlijst en hun polsslag. Overdag werd de koppels gevraagd een eenvoudige, cognitieve test af te leggen. Een gebrek aan slaap zou verminderde intellectuele capaciteiten veroorzaken. Ook het stresshormoonniveau in hun bloed werd gemeten.

Intellectuele capaciteiten

De mannen zeiden van zichzelf dat ze beter sliepen met hun partner. Maar de verschillende testen wezen in de praktijk het tegenovergestelde uit. Bij de mannen, maar ook bij de vrouwen, was de slaap meer verstoord als ze samen sliepen, ook als ze geen seksuele betrekkingen hadden.
De vrouwen gaven zelf aan beter alleen in een bed te slapen dan met een twee. Toch is voor vrouwen een bed delen minder problematisch, zo blijkt uit het Oostenrijkse onderzoek. De vrouwen sliepen dieper, waren beter uitgerust en scoorden relatief sterker op de testen dan de mannen.
Alleen of met twee slapen, had ook een effect op het herinneren van dromen. Vrouwen herinnerden meest na een nacht alleen, terwijl mannen hun dromen best konden navertellen na een nacht met seks.

Weinig implicaties

Dokter Patrick Alexander van het Slaaplaboratorium in Ronse kent het onderzoek, maar hangt er verder weinig tot geen implicaties aan vast. "De resultaten van de Oostenrijkse studie zijn interessant om weten. Maar het is zeker niet zo dat wij nu mensen aanraden apart te slapen."
Mogelijke verklaringen blijven beperkt tot nattevingerwerk. "Misschien waren mannen evolutionair gezien meer bestemd tot waken 's nachts. Maar, zoals ik al zei, het zijn allemaal pure gissingen. In ieder geval is het niet zo dat vrouwen meer bewegen of geluiden produceren tijdens de slaap. Integendeel, mannen snurken meer dan vrouwen."

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 30/09/2008 - 00h00 Pieter Segaert, gezondheidsjournalist
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Katten: slaapgrage dromers Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Katten zijn onvoorwaardelijke siëstafanaten: als ze niet jagen of zich niet wassen, tukken ze! Bovendien zijn het de dieren met de meeste paradoxale slaap, waarin ze ongetwijfeld dromen, jagen, spelen en knuffelen met hun baasje!

Slaap: beter eten om beter te slapen Geüpdatet op 06/01/2016 - 09h52

De eindejaarsfeesten en de rijkelijke maaltijden bevorderen niet per se onze nachtrust. Goed slapen is ook belangrijk om een dieet optimaal te laten renderen. Wetenschappers onderzoeken de relatie tussen de slaap, de voeding, bepaalde levensmiddelen...

Meer artikels