PUBLICITÉ

Salpingitis: de stille vijand van de eileiders

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 26/12/2001 - 00h00
-A +A

Sedert de aids-epidemie raakten de andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) enigszins op de achtergrond. Toch veroorzaken ook deze aandoeningnen soms aanzienlijke schade. De belangrijkste oorzaak van infertiliteit is een bacterie, Chlamydia trachomatis genaamd. Deze veroorzaakt infecties van de eileiders, ook "salpingitis" genaamd, die leiden tot letsels die de doortocht van de gameten (eicellen en spermatozoa) beletten.

PUB

Oorzaken en tekens

Salpingitis is een frequente en ernstige infectie van de eileiders en tast vooral jonge vrouwen aan. De aandoening kan zich op verschillende wijzen manifesteren: pijn in de onderbuik met koorts of een toename van de witte bloedcellen, soms echter zonder enig ziekteteken. Vaak wordt salpingitis slechts a posteriori ontdekt, ter gelegenheid van een bilan voor steriliteit (wanneer het soms al te laat is). Meerdere kiemen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar de belangrijkste is ongetwijfeld Chlamydia trachomatis. De andere kiemen zijn gonokokken, enterobacteriën en anaërobe kiemen.

Welke diagnose?

Een relatief recente test gebaseerd op een urinestaal kan een recente infectie zowel bij de man als bij de vrouw aantonen. De diagnose moet toch nog bevestigd worden op een monsterafname van de urethra, de vagina en de baarmoederhals om de oorzakelijke kiem direct aan te tonen. Het opsporen van antilichamen kan van nut zijn bij het opsporen van een recente infectie. Veel patiënten hebben immers antilichamen tegen Chlamydia en men zou de variaties van de antistoffentiter moeten analyseren over meerdere afnamen. Het is noodzakelijk, tijdens het onderzoek voor een salpingitis, door bloedonderzoek sporen te zoeken van syfilis en vooral van een besmetting met het hepatitis B- of het aidsvirus.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 26/12/2001 - 00h00 RL - Les maladies sexuellement transmissibles. B Halioua. E Malkin. Ed PUF, Coll. Que sais-je ?, n°58.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Laat uw zomer niet verpesten door SOA's! Gepubliceerd op 06/07/2012 - 14h32

De term seksueel overdraagbare aandoeningen slaat niet alleen op aids , een woord dat nog altijd angst inboezemt. Ze omvat ook veel goedaardige aandoeningen, die wel ernstige gevolgen kunnen hebben. Hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Salpingitis: een voorbeeld van thuisbehandeling Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

Salpingitis (ontsteking van de eileiders die kan leiden tot een infectie van het hele kleine bekken) dient gewoonlijk in het ziekenhuis te worden behandeld. Een studie toont nu aan dat deze infectieziekte even goed thuis kan worden behandeld: de thui...

Condooms: maak de juiste keuze Gepubliceerd op 17/11/2011 - 11h35

Wanneer gebruik je welk condoom? Wat zijn goede condooms? Zit je condoom niet te strak of te wijd? Is er een speciaal condoom nodig bij anale seks?

Meer artikels