PUBLICITÉ

Salpingitis: een voorbeeld van thuisbehandeling

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 06/08/2002 - 00h00
-A +A

Salpingitis (ontsteking van de eileiders die kan leiden tot een infectie van het hele kleine bekken) dient gewoonlijk in het ziekenhuis te worden behandeld. Een studie toont nu aan dat deze infectieziekte even goed thuis kan worden behandeld: de thuisbehandeling is even doeltreffend en heeft geen negatief effect op de latere vruchtbaarheid.

PUB

Salpingitis is een ontsteking van de eileiders. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door dezelfde kiemen als die welke seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) teweegbrengen. Een acute salpingitis wordt beschouwd als een therapeutische urgentie. Zonder behandeling kan de ontsteking zich immers uitbreiden naar de naburige organen (vagina [of schede], uterus [of baarmoeder], ovaria [of eierstokken]) en onvruchtbaarheid (of infertiliteit) veroorzaken. De ziekte kan worden behandeld met antibiotica gedurende 10 dagen tot 3 weken. Maar gezien de kans op recidief moeten de patiëntes nadien goed worden gevolgd door de gynaecoloog.

Ziekenhuisopname is geen verplichting meer

Gewoonlijk wordt een salpingitis behandeld in het ziekenhuis. Tot dusver werd de behandeling buiten het ziekenhuis nooit onderzocht. Een groep onderzoekers heeft nu een studie uitgevoerd bij 830 vrouwen met een lichte tot matige salpingitis. De vrouwen werden in twee groepen ingedeeld: de ene groep werd in het ziekenhuis opgenomen en kreeg een intraveneuze (IV) behandeling, de tweede groep werd ambulant behandeld met intramusculaire (IM) injecties. Alle vrouwen kregen dezelfde antibiotica (cefoxitine en doxycycline); er was enkel een verschil in toedieningswijze: de IV behandeling werd in het ziekenhuis toegediend, de IM behandeling thuis.

Thuisbehandeling werkelijk doeltreffend

Ongeveer 35 maanden later werden het percentage zwangerschappen en het percentage recidiefinfecties en bekkenpijn onderzocht. Er werd geen enkel verschil tussen beide groepen vastgesteld. Een lichte tot matige salpingitis kan dus even goed thuis als in het ziekenhuis worden behandeld.

Dat is een interessant resultaat. Thuisbehandeling is immers een aanwinst zowel voor de patiëntes als voor de gemeenschap (financiële besparing).
Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 06/08/2002 - 00h00 Soper, Am. J. Obstet. Gynecol., 186: 929-37, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Salpingitis: de stille vijand van de eileiders Geüpdatet op 26/12/2001 - 00h00

Sedert de aids-epidemie raakten de andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) enigszins op de achtergrond. Toch veroorzaken ook deze aandoeningnen soms aanzienlijke schade. De belangrijkste oorzaak van infertiliteit is een bacterie, Chlamydia t...

Laat uw zomer niet verpesten door SOA's! Gepubliceerd op 06/07/2012 - 14h32

De term seksueel overdraagbare aandoeningen slaat niet alleen op aids , een woord dat nog altijd angst inboezemt. Ze omvat ook veel goedaardige aandoeningen, die wel ernstige gevolgen kunnen hebben. Hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Meer artikels