Salpingitis (ontsteking van de eileiders die kan leiden tot een infectie van het hele kleine bekken) dient gewoonlijk in het ziekenhuis te worden behandeld. Een studie toont nu aan dat deze infectieziekte even goed thuis kan worden behandeld: de thuisbehandeling is even doeltreffend en heeft geen negatief effect op de latere vruchtbaarheid.

Salpingitis is een ontsteking van de eileiders. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door dezelfde kiemen als die welke seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) teweegbrengen. Een acute salpingitis wordt beschouwd als een therapeutische urgentie. Zonder behandeling kan de ontsteking zich immers uitbreiden naar de naburige organen (vagina [of schede], uterus [of baarmoeder], ovaria [of eierstokken]) en onvruchtbaarheid (of infertiliteit) veroorzaken. De ziekte kan worden behandeld met antibiotica gedurende 10 dagen tot 3 weken. Maar gezien de kans op recidief moeten de patiëntes nadien goed worden gevolgd door de gynaecoloog.
Ziekenhuisopname is geen verplichting meer
Gewoonlijk wordt een salpingitis behandeld in het ziekenhuis. Tot dusver werd de behandeling buiten het ziekenhuis nooit onderzocht. Een groep onderzoekers heeft nu een studie uitgevoerd bij 830 vrouwen met een lichte tot matige salpingitis. De vrouwen werden in twee groepen ingedeeld: de ene groep werd in het ziekenhuis opgenomen en kreeg een intraveneuze (IV) behandeling, de tweede groep werd ambulant behandeld met intramusculaire (IM) injecties. Alle vrouwen kregen dezelfde antibiotica (cefoxitine en doxycycline); er was enkel een verschil in toedieningswijze: de IV behandeling werd in het ziekenhuis toegediend, de IM behandeling thuis.
Thuisbehandeling werkelijk doeltreffend
Ongeveer 35 maanden later werden het percentage zwangerschappen en het percentage recidiefinfecties en bekkenpijn onderzocht. Er werd geen enkel verschil tussen beide groepen vastgesteld. Een lichte tot matige salpingitis kan dus even goed thuis als in het ziekenhuis worden behandeld.
Dat is een interessant resultaat. Thuisbehandeling is immers een aanwinst zowel voor de patiëntes als voor de gemeenschap (financiële besparing). |