PUBLICITÉ

Salpingitis: een infectie aan de eileiders

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 07/01/2003 - 00h00
-A +A

Sinds de aids-epidemie zijn de andere seksueel overdraagbare ziekten naar de achtergrond gedrongen. Toch richten ook zij soms verwoestingen aan.

PUB

De hoofdoorzaak van onvruchtbaarheid is een bacterie, de zogenaamde Chlamydia trachomatis. Ze veroorzaakt infecties van de eileiders of "salpingitis", die resulteren in letsels die de doorgang van de gameten (ei- en zaadcellen) belemmeren.

In de praktijk

Salpingitis is een veelvoorkomende infectie bij jonge vrouwen. Ze kan de eileiders ongemerkt verwoesten. Het is waar dat ze met antibiotica bestreden kan worden, maar die kunnen niet altijd de restletsels voorkomen. Vandaar de noodzaak om bij seksuele betrekkingen voor bescherming te zorgen in de vorm van een condoom. Zo loopt men geen kans om door deze bacterie onvruchtbaar te worden. Ontdekt de arts bij een vrouw een salpingitis, dan moet ook haar partner behandeld worden, zoniet dreigt hij haar opnieuw te besmetten. De man is immers meestal een "gezonde drager" (drager van de kiem zonder ziek te zijn).

Welke oorzaken?

Salpingitis is een ernstige en frequente infectie van de eileiders. Ze slaat vooral toe bij jonge vrouwen en wordt uitsluitend tijdens seksuele betrekkingen overgedragen. Een salpingitis kan onder meer tot uiting komen door pijn in de onderbuik, gecombineerd met koorts of een stijging van de witte bloedcellen. Ze kan echter ook volkomen geruisloos verlopen. Dan wordt haar bestaan pas achteraf ontdekt, bij het opmaken van een onvruchtbaarheidsbalans (en dan is het soms al te laat). Verscheidene bacteriën kunnen zich hieraan schuldig maken, maar de Chlamydia trachomatis is toch wel de voornaamste. De andere micro-organismen zijn de gonokok, de enterobacteriën en anaërobe kiemen (die groeien in afwezigheid van zuurstof).

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 07/01/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Salpingitis: de stille vijand van de eileiders Geüpdatet op 26/12/2001 - 00h00

Sedert de aids-epidemie raakten de andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) enigszins op de achtergrond. Toch veroorzaken ook deze aandoeningnen soms aanzienlijke schade. De belangrijkste oorzaak van infertiliteit is een bacterie, Chlamydia t...

Chlamydia neemt weer toe: hoe kunt u zich beschermen ? Geüpdatet op 29/04/2013 - 10h38

Chlamydia-infecties zijn de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in België, en het aantal gevallen neemt toe! Eén op de 20 jongeren wordt ermee besmet. De ziekte heeft vaak geen symptomen, maar kan wel de vruchtbaarheid van vrouwen i...

Meer artikels