PUBLICITÉ

Ruziemaken als de kinderen het zien, is dat erg?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h29
-A +A

Ruzie met uw partner terwijl de kinderen toekijken, kan niet zo best zijn voor uw nageslacht. U kunt het beter met z'n tweetjes doen. Dat is wat je vaak hoort beweren. Maar is dat ook zo?

PUB

Het leven als koppel

Als een ruzie uit de hand loopt, met slagen en beledigingen, dan kan dat voor een heuse schok zorgen bij de kinderen die er getuige van zijn. Het kan ze behoorlijk van hun stuk brengen, dat is een feit. Maar een banale ruzie zonder grofheden en zonder extreme agressie, kan als inherent aan het leven als koppel beschouwd worden. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, ook niet in de liefde!

Als kinderen hun ouders zien ruziemaken, kunnen ze angstig zijn. Wat erg belangrijk is, belangrijker dan de ruzie zelf, is wat er na de ruzie gebeurt. Als de spanningen dagenlang aanhouden of zelfs weken, dan merken de kinderen dat en kunnen ze eronder lijden.
Maar als kinderen zien dat hun ouders zich weer verzoenen, dan zijn ze gelukkig. En dat is erg belangrijk: een ruzie kan een positieve invloed hebben op een kind als het daardoor leert dat men zich altijd kan verzoenen.

Na de ruzie: de verzoening

Het is heel belangrijk dat ouders hun kinderen leren dat er zoiets bestaat als een ruzie bijleggen om er een einde aan te maken. Zo kunnen ze leren dat een ruzie niet noodzakelijk evolueert naar haat, oorlog of een scheiding.
Dat wordt nog duidelijker als ouders ruziemaken in nabijheid van de kinderen en het daarna weer goed maken, ook in aanwezigheid van de kinderen. Als de kinderen de verzoening niet zien, dan is dat jammer. Beter is het om er met uw kinderen over te praten en hen uit te leggen dat een ruzie ook kan bijgelegd worden. Zo leren ze dat ze zelf ook een einde kunnen maken aan een ruzie met een vriendje van de klas bijvoorbeeld. Of later, met hun eigen partner.

Dit leerproces is niet niets en het vraagt veel tijd. Het is al niet makkelijk voor volwassenen, laat staan voor kinderen. Ze moeten vaak hetzelfde zien of horen vooraleer ze het kunnen integreren in hun eigen gedrag.
De verzoening kan er maar beter zo snel mogelijk na de ruzie komen. Het maakt een groot verschil: een ruzie die meteen weer bijgelegd wordt, of verzoeningen die op zich laten wachten. In dat geval kunnen de spanningen namelijk nog meer oplopen. Een snelle verzoening is bovendien ook beter voor de relatie.

U mag best wel eens ruziemaken als u zich maar snel weer verzoent. Op die manier geeft u ook het goede voorbeeld aan uw nageslacht!

Oorspronkelijk gepubliceerd op 29/08/2006 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h29
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe ruzie maken als koppel? Gepubliceerd op 12/07/2016 - 13h07

Een ruzie kan een gezond communicatiemiddel zijn. Het is een manier om woede te uiten, een natuurlijke emotie die je niet mag verdrukken. Sommige ruzies zijn destructief, dat is een feit, maar als men de nodige voorzorgen neemt kunnen ruzies ook een...

Meer artikels