PUBLICITÉ

Rusthuizen: welke activiteiten plannen met uw familielid?

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 02/08/2016 - 13h48
-A +A

Bent u bang dat het gesprek plots stilvalt als de laatste nieuwtjes zijn verteld? Ziehier enkele tips en ideeën voor activiteiten die u samen met uw familielid kunt doen om uw bezoekjes in het rusthuis wat op te vrolijken.

PUB

Rust- en verzorgingstehuizen: een plek om te leven

Het eerste principe dat we ons moeten inprenten: “Een rust- of verzorgingstehuis is geen ziekenhuis, maar een plek om te leven”, benadrukt Caroline Guffens, medeoprichtster van de vzw Bien Vieillir. Het is dus perfect mogelijk om er bijvoorbeeld uw kinderen mee naartoe te nemen. Zij zullen uw familielid zeker verstrooiing bieden en opvrolijken. Als het huisreglement van het centrum het toelaat, kunt u ook gerust uw hond meenemen. Huisdieren  hebben zoals bekend vaak een heel positief effect op de gezondheid en het moreel! Ze geven affectie, werken kalmerend en stimuleren ook de intellectuele vaardigheden van bejaarden (oproepen van herinneringen, bevorderen van het gesprek of stimuleren van niet-verbale communicatie, enz.), maar ook de motorische vaardigheden (strelen, wandelingen, enz.).

Activiteiten in rust- en verzorgingstehuizen

Om zo lang mogelijk fit te blijven, is het belangrijk dat u de cognitieve vaardigheden van uw familielid stimuleert (concentratie, denkvermogen, visueel en verbaal geheugen, enz.). Dat kunt u doen door uw familielid manuele activiteiten voor te stellen (tuinieren, een fotoalbum samenstellen, enz.) of activiteiten voor de hersenen (met de kaarten spelen, een gezelschapsspel, kruiswoordraadsels, enz.). “We weten trouwens hoe essentieel lichaamsbeweging is, niet alleen voor de algemene gezondheid maar ook voor het behoud van de autonomie”.  Daarom is het belangrijk dat u uw familielid aanport om te bewegen - hoe minimaal het ook is - bijvoorbeeld door een kleine wandeling te maken. “En wat als uw bejaarde familielid niet meer kan lopen? Misschien kan hij nog wel op zijn voeten steunen… Help hem dan om plaats te nemen aan tafel, op een gewone stoel, om samen een stuk taart te eten in plaats van hem in zijn rolstoel te laten zitten. Het is niet alleen goed voor zijn motorische vermogens, maar ook voor zijn waardigheid.”

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 02/08/2016 - 13h48

Met dank aan Caroline Guffens, medeoprichtster van de vzw Le Bien Vieillir, voor haar goede tips.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Uw pup opvoeden: hoe leert u hem alleen te blijven? Geüpdatet op 13/06/2006 - 00h00

Als u een pup in huis haalt, zal hij zich snel aan u hechten en zult u in zijn ogen de geruststellende en kalmerende rol overnemen die zijn mama speelde voor hij in zijn nieuwe gezin terechtkwam. Deze bijzondere band is het begin van een mooi avontuu...

Hoe krijgt u erkenning bij uw baas? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 15h50

Uw baas is belangrijk, want van hem of haar hangt af hoe u zich voelt in uw baan. Maar er is nog meer. Ook uw professionele carrière, de sfeer tussen de collega's, het succes van de projecten waar u aan meewerkt en natuurlijk ook uw loon aan het eind...

Meer artikels