Bent u bang dat het gesprek plots stilvalt als de laatste nieuwtjes zijn verteld? Ziehier enkele tips en ideeën voor activiteiten die u samen met uw familielid kunt doen om uw bezoekjes in het rusthuis wat op te vrolijken.

Rust- en verzorgingstehuizen: een plek om te leven
Het eerste principe dat we ons moeten inprenten: “Een rust- of verzorgingstehuis is geen ziekenhuis, maar een plek om te leven”, benadrukt Caroline Guffens, medeoprichtster van de vzw Bien Vieillir. Het is dus perfect mogelijk om er bijvoorbeeld uw kinderen mee naartoe te nemen. Zij zullen uw familielid zeker verstrooiing bieden en opvrolijken. Als het huisreglement van het centrum het toelaat, kunt u ook gerust uw hond meenemen. Huisdieren hebben zoals bekend vaak een heel positief effect op de gezondheid en het moreel! Ze geven affectie, werken kalmerend en stimuleren ook de intellectuele vaardigheden van bejaarden (oproepen van herinneringen, bevorderen van het gesprek of stimuleren van niet-verbale communicatie, enz.), maar ook de motorische vaardigheden (strelen, wandelingen, enz.).
Activiteiten in rust- en verzorgingstehuizen
Om zo lang mogelijk fit te blijven, is het belangrijk dat u de cognitieve vaardigheden van uw familielid stimuleert (concentratie, denkvermogen, visueel en verbaal geheugen, enz.). Dat kunt u doen door uw familielid manuele activiteiten voor te stellen (tuinieren, een fotoalbum samenstellen, enz.) of activiteiten voor de hersenen (met de kaarten spelen, een gezelschapsspel, kruiswoordraadsels, enz.). “We weten trouwens hoe essentieel lichaamsbeweging is, niet alleen voor de algemene gezondheid maar ook voor het behoud van de autonomie”. Daarom is het belangrijk dat u uw familielid aanport om te bewegen - hoe minimaal het ook is - bijvoorbeeld door een kleine wandeling te maken. “En wat als uw bejaarde familielid niet meer kan lopen? Misschien kan hij nog wel op zijn voeten steunen… Help hem dan om plaats te nemen aan tafel, op een gewone stoel, om samen een stuk taart te eten in plaats van hem in zijn rolstoel te laten zitten. Het is niet alleen goed voor zijn motorische vermogens, maar ook voor zijn waardigheid.”
Met dank aan Caroline Guffens, medeoprichtster van de vzw Le Bien Vieillir, voor haar goede tips.