PUBLICITÉ

Rugpijn? Ga niet meteen onder de scanner!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2009 - 00h00
-A +A

Wanneer men plots een hevige pijn voelt, is het vaak geruststellend om een beeld te hebben van de getroffen streek. Zo kan men nagaan of er niets ernstigs aan de hand is en eventueel meteen overgaan tot behandeling. Deze reactie is nochtans niet altijd de beste. Dat is tenminste wat een recent Amerikaans onderzoek beweert.

PUB

Lumbale pijn: medische beeldvorming is niet noodzakelijkerwijs een goede keuze

Rugpijn in het algemeen en lumbale pijn in het bijzonder is tegenwoordig een van de meest verspreide aandoeningen. Artsen beschikken over heel wat middelen om deze aandoening te bestrijden. Eén ervan bestaat erin een beeld (CT-scan of MRI-scan) te verkrijgen van de pijnlijke plaats om zich de situatie beter te kunnen voorstellen. Deze oplossing is vrij duur en bovendien niet altijd doeltreffend. Op de eerste plaats, doodeenvoudig omdat men zeer ernstige lagerugpijn kan hebben zonder dat daarvan iets te merken is op de scan. Maar een Amerikaans onderzoek, onlangs gepubliceerd in The Lancet, gaat nog verder.
 

Beeldvorming biedt geen betere resultaten voor de behandeling van lumbale pijn

De Amerikaanse onderzoekers hebben de resultaten bestudeerd van verschillende studies die gewijd waren aan lumbale pijn. Hun bedoeling was de resultaten op korte en lange termijn te vergelijken van de behandelingen van lagerugpijn die al dan niet meteen beroep gedaan hadden op medische beeldvorming. De pijn en de mobiliteit van de patiënten werden geëvalueerd volgens verschillende methoden. Het besluit was dat er geen verschillen merkbaar waren. Het maakte niets uit of de arts een CT- of een MRI-scan vroeg zodra de patiënt het had over ernstige rugpijn of dat hij zich tevredenstelde met de toepassing van een behandeling: de resultaten na drie maanden, zes maanden of een jaar waren identiek.
 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2009 - 00h00

Dr. Roger Chou et. Al., The Lancet, februari 2009

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Neem een goede zithouding aan voor uw rug Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat meerdere uren achtereen met een kaarsrechte rug zitten - bijvoorbeeld als men aan de pc werkt - kan leiden tot chronische rugklachten . De beste houding voor uw rug is inderdaad lichtjes gebogen, in een hoek v...

Misschien is het wel een discushernia? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h02

Als we pijn in de onderrug hebben, is het dan "gewone" rugpijn of een discushernia ? Wel, het verschil is niet zo duidelijk. Een woordje uitleg.

Meer artikels