PUBLICITÉ

Rugpijn bij kinderen: vervormingen van de wervelkolom en slechte houding

Geüpdatet door Aurélie Bastin, Gezondheidsjournaliste op 25/08/2012 - 15h38
-A +A

Het komt niet zo vaak voor dat een kind klaagt over rugpijn.

Nochtans kan deze centrale as van ons gestel al in de kindertijd problemen geven. Een abnormale kromming van de rug, een hoge rug…

Wat zijn signalen die u moeten alarmeren?

PUB

Rugpijn en vervormingen van de wervelkolom

De eerste rugproblemen duiken meestal op rond 12-13 jaar bij meisjes, en rond 13-14 jaar bij jongens. Een periode van snelle groei vergroot het risico op vervormingen van de wervelkolom.

  • Scoliose is een S-vormige kromming van de wervelkolom. Ze komt meer voor bij meisjes en kan in bepaalde gevallen het gevolg zijn van de ongelijke lengte van de benen. Maar meestal is de oorzaak niet bekend. Scoliose kan al beginnen in de prille kindertijd.

 

  • Kyfose is een hoge rug, een kromming van de rug dus waarbij de rug rond staat. Dit is meestal te wijten aan een slechte houding, maar kan ook worden veroorzaakt door de ziekte van Scheuermann, een groeistoornis in de rugwervels. De aandoening is meestal goedaardig en komt vooral bij jongens voor.

 

  • Bij hyperlordose is er sprake van een overdreven kromming van de onderrug (te holle rug).

 

Hou je recht! Van cruciaal belang om rugpijn te voorkomen!

De meeste vervormingen van de wervelkolom zijn bij jongeren niet pijnlijk. Ook zijn rugklachten bij kinderen niet altijd synoniem met vervormingen van de wervelkolom.

Ze kunnen het gevolg zijn van een slechte houding, bijvoorbeeld als kinderen of pubers uren aan een stuk voor hun pc of voor de buis zitten. 

 

Spoor uw  kind aan om recht te zitten, de ellebogen naar achteren. Zo wordt zijn rug minder belast en voorkomt u dat het later op volwassen leeftijd rugpijn krijgt.

 

Een goede houding oogt niet alleen fraaier, ze geeft de buikzone ook meer tonus en verkleint het risico op rugklachten. Bij een goede zithouding steunen beide voeten op de grond (zorg desnoods voor een voetenbankje) en is de rug recht.

Af en toe van houding veranderen of op tijd en stond opstaan en wat stretchoefeningen doen zijn allemaal goede reflexen, want ze ontlasten de rug. Een andere goede oplossing is de zitbal. Die verbetert het evenwicht en doet de rugspieren werken.

 

Moedig uw kind of tiener ook aan om meer te bewegen en regelmatig een lichamelijke activiteit te doen. Alleen zo kunt u voorkomen dat uw kind later als het volwassen is rugklachten krijgt.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) raadt een matige lichamelijke inspanning van 30 minuten per dag aan en twee tot drie sessies van anderhalf tot twee uur sport per week.

 

Initialement publié par Aurélie Bastin, Gezondheidsjournaliste le 27/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Aurélie Bastin, Gezondheidsjournaliste le 25/08/2012 - 15h38

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Delphine Guében, specialist Fysische Geneeskunde en Revalidatie, Cliniques universitaires Saint-Luc

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Scoliose bij tieners opsporen en behandelen Gepubliceerd op 01/12/2015 - 13h07

Bijna 2% van de tieners heeft scoliose. Als de aandoening wordt behandeld, blijven de nefaste gevolgen volledig uit. Maar dan moet ze wel worden opgespoord en herkend… Wat zijn de tekenen van scoliose?

Let op de rug van uw kind! Gepubliceerd op 28/02/2012 - 08h58

Zolang uw kind groeit, moet u goed op zijn rug letten. Bij de minste afwijking moet u een orthopedisch chirurg raadplegen, zodat hij een eventuele groeistoornis tijdig kan behandelen.

Scoliose en boekentassen: mythe of werkelijkheid? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

De te zware boekentassen van onze schoolgaande jeugd hebben een slechte reputatie en die is wat scoliose betreft totaal onterecht. Toch hoort zo’n zware last niet thuis op een wervelkolom in volle groei, ook omdat veel kinderen zonder het te weten li...

Boekentassen: opgelet voor rugpijn! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 14h49

Staat u op het punt om een boekentas te kopen voor uw kind? Kies hem dan niet lichtvaardig! Kinderen die in hun groeifase een ongeschikte rugzak of tas dragen, kunnen later chronische rugpijn krijgen. Deze tips kunnen u helpen om de juiste keuze te m...

Meer artikels