PUBLICITÉ

Rugby: beperk de schade

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/04/2014 - 14h16
-A +A

Rugbyspelers mogen er dan nog erg robuust uitzien, ook zij kunnen blessures oplopen!

In de afgelopen jaren zijn de blessures bij rugby steeds ernstiger geworden.

PUB

Welke blessures bij rugby ?

Wanneer je ze bekijkt, dan merk je dat rugbyspelers steeds struiser en zwaarder worden. In de jaren negentig wogen de spelers nog gemiddeld 93 kilo, nu is dat al 110 kilo. Deze gedaanteverandering heeft uiteraard ook een impact op het spel zelf, maar ook op de blessures.

Aangezien schokken en botsingen tussen tegenstanders onlosmakelijk deel uitmaken van het spel, leek het ook gerechtvaardigd zich eens af te vragen welke de medische gevolgen zouden kunnen zijn voor het nieuwe type rugbyspelers. Epidemiologische studies brengen aan het licht dat de verwondingen niet alleen talrijker, maar ook ernstiger zijn geworden.

Sommige cijfers zijn veelzeggend. Sinds de sport op professioneel vlak wordt beoefend, is het aantal blessures verdubbeld. Die cijfers zeggen al genoeg. De laatste jaren is vooral het aantal heel zware blessures sterk toegenomen. Vorig jaar moest bij een Italiaanse rugbyspeler bijvoorbeeld de milt worden weggenomen na een te hevige stoot.

Gevolgen op lange termijn

Het is natuurlijk positief dat de tijdens het spel door rugbyspelers opgelopen verwondingen geïnventariseerd, geklasseerd en geanalyseerd worden.
Maar rugby kan op middellange en lange termijnwel eens verantwoordelijk zijn voor andere ziektebeelden...
 

"Het gebeurt tamelijk dikwijls dat ernstige gevallen van gonartrose en coxartrose (nvdr: respectievelijk artrose aan de knie en de heupen) voorkomen bij relatief jonge spelers", aldus Dr. Christian Bagate, voorzitter van de medische commissie van de Franse Rugbyfederatie. Dat belooft mank lopen voor later.

Actuellement, les dirigeants et les médecins réfléchissent à l'adoption de mesures pour protéger les joueurs sans dénaturer le jeu.

Erger nog: verschillende onderzoeken hebben het al over op jonge leeftijd voorkomen van artrose van de wervelkolom, wat soms zeer ernstige gevolgen kan hebben. Er is ook een sterke stijging van het aantal hersenschuddingen bij vaak heel jonge spelers vastgestelden en dat roept vragen over hersenschade op.

De beleidsmensen en artsen overwegen nu om maatregelen te nemen die de spelers beter moeten beschermen zonder aan de eigenheid van het spel af te doen.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Matthieu Tonneau le 19/06/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/04/2014 - 14h16

(*) Age-related changes in the cervical spines of front-line rugby players, American Journal of Sports
Medicine, 1999. J. Berge, B. Marque, JM Vital, J. Senegas, JM Caille (Department of Neuroradiology,
Hôpital Pellegrin, Bordeaux, France)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hardlopen: kent u de Pose-methode al? Gepubliceerd op 18/03/2015 - 12h40

Een nieuwe hardlooptechniek , de Pose-methode bestaat sinds het begin van de jaren 2000 en wordt vandaag de dag steeds meer erkent. De methode stelt voor om eerst het voorste deel van de voet te plaatsen , voor een zachter gevoel en om voordeel te ha...

Voetbal: een rampzalige sport Gepubliceerd op 25/05/2014 - 18h14

Voetbal wordt vaak als een gewelddadige sport beschouwd die tal van blessures veroorzaakt. Waar ligt hier de lijn tussen mythe en werkelijkheid?

Meer artikels