Rookstop: de beste behandeling voor hartlijden
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman
op 01/10/2002 - 00h00
Roken is een risicofactor van hart- en vaatziekte. Stoppen met roken kan even goed zijn als of zelfs beter dan de behandeling van een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk. Rookstop vermindert de kans op recidiefinfarct met 50%. En toch blijft men verder roken! Er moeten dringend meer middelen worden uitgetrokken om te helpen bij de rookstop.
Twee rokers op drie willen stoppen met roken. Redenen te over:
- Het is wetenschappelijk bewezen dat stoppen met roken de kans op recidief van coronair accident na een overbrugging, een infarct of een beroerte aanzienlijk verlaagt.
- Rookstop is bijzonder doeltreffend: rookstop verlaagt de kans op een nieuw hartinfarct met de helft.
- De voordelen zijn nog meer uitgesproken bij patiënten met atherosclerose van de onderste ledematen (slechte bloedsomloop, 'aderverkalking'). Rookstop verbetert niet alleen de ziekte, maar voorkomt ook verdere progressie van de ziekte.
De tienduizenden rokers die jaarlijks een infarct krijgen, zouden dus absoluut moeten stoppen met roken. Maar helaas beginnen talrijke patiënten binnen 6 maanden na het infarct opnieuw te roken.Waarom? De diensten voor cardiologie beschikken over onvoldoende middelen om hun rokende patiënten te behandelen. Daarom moet nog meer worden gepleit voor rookstop en moet vooral werk worden gemaakt van gespecialiseerde raadplegingen om de patiënten te helpen stoppen met roken.En toch bestaan er efficiënte hulpmiddelen om de rookgewoonten in te dijken: herhaalde raadgevingen van de arts, nicotinevervangende middelen en geneesmiddelen uit de groep van de antidepressiva. Bij oordeelkundig gebruik en met de steun van een gezondheidswerker kunnen die middelen zeer waardevol zijn voor mensen die willen stoppen met roken.Rookstop is ook gunstig voor de omgeving. Volgens het Internationaal Centrum voor Kankerresearch van de WGO “veroorzaakt onwillekeurige blootstelling aan de rook van derden longkanker”. Passief roken is dus ook “kankerverwekkend”.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman
op 01/10/2002 - 00h00
Mededeling van de Franse Vereniging voor Cardiologie www.fedécardio.fr