PUBLICITÉ

Rooksters worden moeilijker zwanger!

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 28/05/2015 - 17h09
-A +A

Alle vrouwen weten vandaag wel dat roken tijdens zwangerschap af te raden is. Maar amper 47 % van de vrouwen weet dat roken de vruchtbaarheid in gevaar brengt. En amper 30 % van de vrouwen werd door de behandelende arts van dat risico op de hoogte gebracht.

Ongeveer één op de drie vrouwen rookt. Het loont dus de moeite om na te vragen hoe men makkelijker moeder kan worden als de kinderwens er is.

PUB

Wie rookt, doet er langer over om zwanger te worden

Een vrouw die meer dan 15 sigaretten per dag rookt, doet er twee zeer zo lang over om zwanger te worden dan een vrouw die niet rookt. Het uitstel van de zwangerschap hangt samen met het aantal gerookte sigaretten.

Daarenboven heeft ook passief roken voor een vrouw een negatief effect op de conceptie.

Er langer over doen om zwanger te worden, is niet fijn, maar niet onoverkomelijk. Er niet in slagen om het kind te krijgen waar men van droomt, is des te hartverscheurend.

Een vrouw die rookt loopt meer kans op onvruchtbaarheid dan een vrouw die niet rookt. Er is dan ook een verhoogd risico dat ze niet zwanger raakt. Dat risico zou volgens studies anderhalve keer groter zijn dan bij niet-rooksters.

Waarom vermindert roken de vruchtbaarheid bij vrouwen?

Roken versnelt het begin van de menopauze omdat het de eierstokken aantast. Dat werd vastgesteld bij vrouwen die kozen voor medisch begeleide voortplanting. Er bleek namelijk dat vrouwen die roken minder eicellen produceren.

Bij rooksters werd er bij een in-vitrofertilisatie een lager aantal zwangerschappen vastgesteld en werden meer kinderen dood geboren.
Bij medisch begeleide voortplanting heeft een rookster bijna drie keer minder kans om zwanger te worden dan een niet-rookster. Als haar echtgenoot ook rookt, is dat vier keer.
Rooksters lopen ook meer kans op een vroegtijdige menopauze. Dat risico stijgt met het aantal sigaretten dat ze roken. De duur van de periode dat ze vruchtbaar zijn, wordt dus kleiner.

Tot slot nog dit: roken vermindert ook de vruchtbaarheid van de man. Koppels waarvan beide partners roken, kunnen dus grote problemen hebben om zwanger te raken. Stoppen met roken is tijdens de zwangerschap sowieso aan te raden, maar liefst gebeurt dat nog veel vroeger.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 10/11/2001 - 00h00 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 28/05/2015 - 17h09

Berthiller, J. and A.J. Sasco, [Smoking (active or passive) in relation to fertility, medically assisted procreation and pregnancy]. J Gynecol Obstet Biol Reprod (Paris), 2005. 34 Spec No 1: p. 3S47-54. - - Dechanet, C., et al., [Effects of cigarette smoking on female reproduction: From oocyte to embryo (Part I)]. Gynecol Obstet Fertil, 2011. 39(10): p. 559-66.
Sepaniak, S., T. Forges, and P. Monnier-Barbarino, [Cigarette smoking and fertility in women and men]. Gynecol Obstet Fertil, 2006. 34(10): p. 945-9.
Howe, G., et al., Effects of age, cigarette smoking, and other factors on fertility: findings in a large prospective study. Br Med J (Clin Res Ed), 1985. 290(6483): p. 1697-700.
Dr Antonino Buonomo. Tabac et fertilité, revue de la littérature 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken rijmt niet met vruchtbaarheid! Geüpdatet op 05/05/2004 - 00h00

Dat roken schadelijk is voor de gezondheid, hoeven we u niet meer te vertellen. Vandaag wordt echter steeds duidelijker dat roken ook de vruchtbaarheid aantast. Een lijvig Brits rapport somt alle vruchtbaarheidsstoornissen op, zowel bij mannen als bi...

Meer artikels