PUBLICITÉ

De rol van hypnose bij gewichtsverlies

Gepubliceerd door Dr. Dominique Boute, arts en voedingsdeskundige op 06/03/2007 - 00h00
-A +A

De medische hypnose volgens de Amerikaanse psychiater Erickson is een techniek waarbij de patiënt het proces op gang brengt van het zoeken naar oplossingen. Milton Erickson beschouwde het onbewuste als een onuitputtelijke bron van creatieve zelfgenezing. Aan de hand van een aantal 'verhalen' geeft dokter Dominique Boute* een aantal voorbeelden van het gebruik en het verloop van hypnose bij gewichtsverlies.

PUB

Het doel van een eerste sessie is het omschrijven van de manier waarop hypnose nuttig kan zijn bij het succesvol verliezen van lichaamsgewicht.
Het is belangrijk dat de patiënt weet dat het niet de hypnose zelf is die doet vermageren. De techniek zorgt er wel voor dat de elementen aanwezig zijn die voor échte verandering zorgen.

Tijdens de eerste sessie worden de doelstellingen bepaald, niet in termen van gewichtsverlies maar wel in termen van verandering, wat veel beter is voor de motivatie.
Daarnaast wordt ook het 'verhaal' van de patiënt besproken. Dat is belangrijk omdat hypnose emoties uit het verleden opnieuw kan doen oplaaien.

Bij het eerste contact wordt er ook een dieetprogramma opgesteld. Ik geef aan welke hoeveelheid calorieën geschikt is voor de lichamelijke inspanningen en voor het voedingsgedrag van de patiënt. De calorieaanvoer kan vertaald worden in menu's met daarbij alle nodige informatie: een boodschappenlijstje, recepten en foto's van de porties voedingsmiddelen.

Kennismaking met de hypnose en wat ze kan doen

Bij dit onderhoud wordt kennis gemaakt met een nieuwe ervaring, het ontdekken van nieuwe bronnen en het creëren van wat men een veilige plek noemt (a safe place).
Voor een behandeling hoeft men niet te gaan liggen en moet men ook de ogen niet sluiten. De patiënt moet alleen maar op een zo comfortabel mogelijke manier op een stoel of zetel zitten.
Als hypnotherapeut vraag ik de patiënt dan om aandacht te besteden aan de verschillende gevoelens in het lichaam. Ik kan vragen of hij zich concentreert op de ademhaling en te wachten tot die verandert of naar andere lichaamsgevoelens. Doel is dat de patiënt zich kan concentreren op de gewaarwordingen in het lichaam en zich stilaan en progressief kan losmaken van zijn omgeving en zo het gewicht terug te brengen van de wetenschappelijke, logische en rationele hersenen om meer emotioneel en creatiever te reageren. Als de tekenen van de hypnotische staat optreden, vraag ik de patiënt om aan een rustgevende plek te denken of een plek waar hij zich goed voelt. Die plek wordt vooraf besproken met de patiënt. Al naargelang de gekozen techniek kan ik of de patiënt de plek beschrijven. Zo wordt de hypnose dieper. Tegelijkertijd observeer ik als therapeut de patiënt zonder ook maar één onderbreking om een ideomotorisch teken te zien dat typisch is voor hypnose zoals levitatie (het spontaan opheffen van één of twee handen), vingerbewegingen, beweging ter hoogte van de oogleden, enz. Ik kan de patiënt dan bevragen over wat hij voelt, zonder dat er einde komt aan de hypnose.
Men kan de patiënt ook vragen om aan een andere situatie te denken waarin het comfort even groot is.
Het doel van de eerste sessie is dat de patiënt ervaart dat hypnose voor comfort kan zorgen. Alleen al het bereiken van de hypnose kan spanningen verlichten of stress. Zo is de techniek op zich al therapeutisch.

Gepubliceerd door Dr. Dominique Boute, arts en voedingsdeskundige op 06/03/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hypnose om te stoppen met roken: waarom niet? Gepubliceerd op 25/10/2012 - 14h13

De doeltreffendheid van hypnose als steun en hulpmiddel om te stoppen met roken is niet wetenschappelijk bewezen. En toch zijn sommigen ervan overtuigd dat zich laten hypnotiseren de juiste oplossing is. Wilt u het proberen, dan bieden wij u een aant...

Hypnose: wat gebeurt er in onze hersenen? Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

Hypnose werd lange tijd niet serieus genomen, maar dankzij onderzoek en medische beeldvormingstechnieken wordt de methode intussen erkend in het wetenschappelijke milieu. Maar wat gebeurt er feitelijk in onze hersenen als we onder hypnose zijn?

Wat is hypnose precies? Gepubliceerd op 11/04/2017 - 14h54

Hypnose in de psychotherapie heeft absoluut niets te zien met hypnose in de showbizz. Zo is een hypnotherapeut niet uit op spektakel, maar wil hij een positieve interne verandering teweegbrengen.

Meer artikels