PUBLICITÉ

De rol van hormonen in het seksleven: een toelichting in 12 punten

Geüpdatet door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 26/05/2014 - 12h37
-A +A

Onze hormonen beïnvloeden niet alleen onze stemming, maar ook ons libido, ons orgasme en de seksualiteit in het algemeen. Hebt u de vragen van de test beantwoord en uw kennis getoetst? Dan lichten we ze nu toe in 12 punten. Zo krijgt u meer inzicht in het effect van hormonen.

PUB

1) Een vrouw heeft net zoals de man testosteron nodig om zin in seks te hebben.

 

 • Juist

Testosteron is onmisbaar voor het groeien van het vrouwelijke libido. Toch wordt het algemeen beschouwd als het mannelijke hormoon bij uitstek. Het stimuleert namelijk de haargroei bij mannen… maar natuurlijk ook bij vrouwen. Vandaar dat ze in de puberteit schaamhaar en haar onder de oksels krijgen. Dit hormoon van het libido komt ook hen goed van pas!

 

2) Erotische verhalen, vrijen, een erotische scène op tv doen vaak het testosterongehalte stijgen en vergroten dus ook het libido.

 

 • Juist

De innerlijke fantasieën, de erotische verbeelding, geile gedachten hebben niet alleen een psychische maar ook een fysieke uitwerking. Ze stimuleren de productie van testosteron, bij de man zowel als bij de vrouw, en helpen het libido dus in stand houden.

 

3) Als een man een hormonaal probleem heeft, zal hij toch een erectie krijgen als hij daar echt zin in heeft.

 • Fout

Een hormonaal probleem kan er echt voor zorgen dat een man geen erecties krijgt, hoe graag hij ook wil vrijen. De arts zal in dat geval twee mogelijke oorzaken moeten onderzoeken: te weinig testosteron waardoor de man geen erectie krijgt, en een verhoogd prolactinegehalte, een hormoon dat ook de erectie verhindert.

 

4) Het libido van een vrouw is groter op het moment van de eisprong en in de dagen ervoor. Dat is te wijten aan de hormonen op dat moment van de cyclus.

 • Juist

Vrouwen ervaren het meeste libido in de dagen voor de eisprong. Dat is ook normaal, want dat zijn de dagen dat ze het vruchtbaarst is. Op dat moment piekt hun oestrogeengehalte, wat de toename van het libido kan verklaren.

 

5) Een vrouw die net bevallen is, heeft minder zin in seks door het verhoogde peil van het hormoon prolactine.

 • Juist

Prolactine is een hormoon dat net na de bevalling wordt aangemaakt om de melkproductie op gang te brengen. Het is een hormoon dat 'cocoonen' stimuleert en het verlangen naar seks onderdrukt. Het is dus normaal en ook natuurlijk dat een vrouw de maanden na de geboorte van haar kind weinig zin heeft om te vrijen.

 

6) Oxytocine is het hormoon dat het orgasme teweegbrengt. Dat is hetzelfde hormoon dat de weeën veroorzaakt tijdens het baren.

 • Juist

Oxytocine is een hormoon dat amper een drietal minuten actief blijft als het in het bloed terechtkomt. Het brengt de weeën op gang tijdens het baren, maar ook het mechanisme van het orgasme, bij mannen én vrouwen! Het is een erg polyvalent hormoon!

 

7) Het libido van mannen is groter dan dat van vrouwen, want mannen maken meer testosteron aan.

 • Fout

Mannen hebben inderdaad meer testosteron dan vrouwen, maar dat heeft niets te maken met het genot. Het lichaam van vrouwen reageert veel sterker op testosteron dan dat van mannen. Vrouwen hebben er dus minder nodig om toch evenveel te genieten!

 

8) Soms heeft een man te veel prolactine in zijn bloed. Dan is zijn libido kleiner.

 • Juist

Soms kan het prolactinepeil bij een man abnormaal hoog zijn door een goedaardige tumor. Hij zal dan erectieproblemen hebben, wat vaak gepaard gaat met een daling van zijn libido. Laat het behandelen!

 

9) Alle hormonale afwijkingen kunnen hun weerslag hebben op het seksleven: diabetes, schildklierproblemen, problemen met de bijnieren...

 • Juist

Alle ziektes die de hormonenhuishouding ontregelen, kunnen het seksleven beïnvloeden. De meeste hormonen staan onderling in relatie met elkaar. Als het evenwicht verstoord is, is dat vaak te voelen in het seksleven.

 

10) In de menopauze hebben vrouwen vaak last van vaginale droogte. Dat komt door een daling van het oestrogeengehalte en niet door een daling van hun libido.

 • Juist

Als de menopauze begint, vermindert de productie van het hormoon oestrogeen heel snel bij vrouwen. Dat verklaart de vaginale droogte die dan soms optreedt. Deze situatie heeft niets te maken met een daling van het libido, maar is alleen het gevolg van de daling van het oestrogeengehalte.

 

11) Mannen hebben nooit last van een verminderd libido want de andropauze bestaat niet.

 • Fout

De andropauze bestaat wel degelijk voor mannen, al komt ze niet bij alle mannen voor. Ze is te wijten aan een daling van het hormoon testosteron. Dat kan leiden tot vermoeidheid, slaperigheid, gebrek aan energie en een verminderd libido.

 

12) Bij vrouwen heeft de pil tegen acne een opvallend positief effect op een tekort aan libido.

 • Fout

De pil tegen acne werkt testosteronverlagend en is heel doeltreffend. Alleen veroorzaakt ze ook vaak een flinke vermindering van het libido.

 

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe le 29/06/2009 - 00h00 et mis à jour par Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe le 26/05/2014 - 12h37
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels