PUBLICITÉ

Rokers: bereid uw vakantie goed voor!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/05/2010 - 00h00
-A +A

Rokers zouden hun vakantie goed moeten voorbereiden. Ten eerste, uiteraard, omdat het een goede gelegenheid is om te stoppen met roken... Maar zelfs als u er de voorkeur aan geeft om nog niet te stoppen, moet u er toch even over nadenken voordat u op reis vertrekt.

PUB

Rokers met vakantie: een goede gelegenheid om te stoppen


De vakantie is om verschillende redenen een geschikte periode om te stoppen met roken.

  • We worden niet meer blootgesteld aan oude gewoonten, zoals sigaretten halen in de winkel om de hoek, een eerste sigaret roken voordat we op het werk aankomen, enz.

  • We worden ook vaak niet meer geconfronteerd met de sociale voorwaarden die aanzetten tot roken. We gaan minder uit met vrienden... en het koffietje op het einde van de maaltijd, dat het hele jaar gepaard gaat met het roken van een sigaret, wordt tijdens de vakantie vervangen door een middagslaapje!

  • Het stressgehalte, dat door rokers dikwijls aangehaald wordt als een reden om een sigaret te roken, ligt veel lager tijdens de vakantieperiode.

Rokers met vakantie: let goed op de verandering van gewoonten


Deze verandering van gewoonte is een pluspunt voor wie wil stoppen met roken... maar het is ook een risicofactor ten opzichte van definitief stoppen. Het is inderdaad goed mogelijk dat zodra u uw oude gewoonten terugvindt, u doodgewoon opnieuw begint te roken. Om dit te vermijden, doet u er goed aan u te houden aan de volgende raadgevingen:

  • Organiseer uw werk zo dat uw terugkeer op het werk na de vakantie niet met te veel stress gepaard gaat.

  • Stop met roken in het begin van de vakantie zodat uw lichaam vóór uw terugkeer al de tijd gekregen heeft om aan de nieuwe situatie te wennen. U zal uiteraard nog de cognitieve en psychologische afhankelijkheid moeten overwinnen, maar één tegenstander minder is toch al een pluspunt!

  • Waarschuw uw kennissen dat u als niet-roker van uw vakantie zal terugkeren. Hiermee vermijdt u dat men u onschuldig meevraagt voor een verleidelijke rookpauze...

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/05/2010 - 00h00 Brochure Jetair/NiQuitin
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De Belgen bij de zwaarste rokers van Europa Geüpdatet op 04/09/2007 - 00h00

In 2006 hebben de Belgische rokers niet minder dan 1.449 sigaretten per inwoner gerookt! Daarmee staan de Belgen, na de Nederlanders, op een weinig benijdenswaardige tweede plaats op de lijst van de zwaarste Europese rokers . Om een roker te kunnen m...

Stoppen met roken is goed voor het moreel! Gepubliceerd op 26/01/2011 - 16h03

Stoppen met roken wordt, anders dan u misschien denkt, niet als een zware beproeving ervaren. Integendeel stoppen met roken maakt gelukkig en verbetert het humeur van de kersverse niet-roker. Dat blijkt toch uit een recente studie.

Stoppen met roken valt te leren! Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Het aantal rokers gaat de laatste jaren achteruit, maar voor duizenden Belgen is roken nog altijd een verslavende gewoonte waar ze moeilijk van af raken. Een kwart van de Belgen rookt; een groot deel ervan probeert er geregeld mee te stoppen , maar z...

Meer artikels