PUBLICITÉ

Roken verhoogt de kans op het metabolisch syndroom

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Marion Garteiser op 06/09/2005 - 00h00
-A +A

Zowel actief als passief roken verhogen op een dosisafhankelijke manier het risico op het metabolisch syndroom bij adolescenten, en dus op diabetes en hartziekten. Het risico is nog groter bij jongeren die al met overgewicht kampen of beginnend overgewicht hebben…

PUB

Het metabolisch syndroom wordt gekenmerkt door de combinatie van een aantal risicofactoren voor hart- en vaatziekten die nauw samenhangen met zwaarlijvigheid en vooral buikvet (abdominale obesitas). De diagnose is gebaseerd op de aanwezigheid van buikvet en een grote middelomtrek (gelijk aan of hoger dan 102 cm bij mannen en 88 cm bij vrouwen), plus twee van de volgende vier criteria:

  • Hoog triglyceridengehalte (meerdere dan 1,5 g/l)
  • Laag HDL-gehalte (lager dan 0,5 g/l)
  • Hoge bloeddruk: 130/85 mm Hg of meer
  • Bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand van 5,6 mmol/l (1,10 g/l) of meer.

Uit deze nieuwe studie blijkt dat roken een belangrijke risicofactor is. De studie volgde 2.273 adolescenten van 12 tot 19 jaar. Daarbij werd onder meer het cotininegehalte in het bloed nagegaan, als graadmeter van het tabaksgebruik. Cotinine is de belangrijkste metaboliet van nicotine. De laagste concentraties wijzen op passief roken, de hoogste op actief roken.

Een metabolisch syndroom werd vastgesteld bij 1,2 % van de jongeren die niet blootgesteld waren aan sigarettenrook, 5,4 % van de passieve rokers en 8,7 % van de actieve rokers. Het effect van tabaksrook is nog sterker bij risicopersonen voor obesitas (vastgesteld op basis van hun overgewicht). Het percentage adolescenten met een metabolisch syndroom bedroeg bij de drie bovenvermelde groepen respectievelijk 5,6 %, 19,6 % en 23,6 %. Bij de jongeren die al overgewicht hadden, was dat respectievelijk 23,8 %, 32,3 % en 40,4 %.

Conclusie: het risico op het metabolisch syndroom stijgt met 4,7 bij passief roken en met 6,1 bij actief roken.

Deze resultaten bevestigen het schadelijke effect van zwaarlijvigheid en roken. Beide risicofactoren zijn echter vermijdbaar. En het syndroom zelf verhoogt het risico om op jonge leeftijd hart- en vaatziekten en diabetes te krijgen… Vandaar dat een gezonde levensstijl zo belangrijk is voor jongeren!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Marion Garteiser op 06/09/2005 - 00h00 Weitzman M. et coll., Circulation, 112 (6) : 862-869, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Metabolisch syndroom: een sluipmoordenaar Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

Het metabolisch syndroom bestaat uit een combinatie van cardiovasculaire risicofactoren die nauw samenhangt met zwaarlijvigheid (obesitas) en meer bepaald met buikvet. Deze aandoening is het gevolg van een "zelfvernietigende" levensstijl.

Hou uw middelomtrek in het oog! Geüpdatet op 23/11/2004 - 00h00

Uw middelomtrek meten, is een heel eenvoudige handeling en tegelijk een uitstekende indicator voor het metabolisch syndroom. Als uw middelomtrek abnormaal hoog is - meer dan 88 cm voor een vrouw en meer dan 102 cm voor een man -, is het aan te raden...

Meer artikels