PUBLICITÉ

Roken: Spreek erover met je vader!

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 10/05/2010 - 00h00
-A +A

Het gezag van de vader is in de gezinnen nog steeds even belangrijk! Dat gezag zou bovendien een doorslaggevende rol spelen in de keuze van jongeren om al dan niet te roken. Het is vooral een kwestie van communicatie.

PUB

Tabak en jongeren: 10-13 jaar, een kritieke periode


Iedereen weet het: tabak is zeer schadelijk voor de gezondheid. Dit geldt zeker voor wie op jonge leeftijd begint te roken. In België, roken jongeren van 14 tot 17 jaar gemiddeld 12 sigaretten per dag, wat niet te onderschatten is! Voeg daar nog aan toe dat de leeftijd van 10 tot 13 jaar beschouwd wordt als een zeer kritieke periode wat beginnen met roken betreft. U zult vanzelfsprekend begrijpen waarom dr. James White van de Universiteit van Cardiff de factoren, die jongeren en zelfs kinderen ertoe aanzetten zich door de sigaret te laten verleiden, nauwkeurig heeft onderzocht. Hij richtte zich meer bepaald op de rol die de vader speelt.

3495 jongeren en kinderen ondervraagd over hun rookgedrag


Dr. White voerde zijn onderzoek uit bij een groep van 3495 jongeren van 11 tot 15 jaar, die op de eerste dag van de studie nog nooit gerookt hadden. De jongeren werden over een periode van drie jaar ondervraagd over hun houding t.o.v. tabak: zijn ze begonnen met roken? Regelmatig? Af en toe? Enz. Daarnaast hebben de onderzoekers gegevens verzameld met betrekking tot de klassieke risicofactoren: leeftijd, geslacht, de houding van de ouders t.o.v. tabak en de sociale omgeving. Ze schonken eveneens aandacht aan meer 'relationele' factoren, zoals het aantal maaltijden dat het gezin samen gebruikt, de frequentie van gesprekken met de ouders en de manier waarop tussen de verschillende gezinsleden wordt gecommuniceerd.

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 10/05/2010 - 00h00 "Communication fathers reduce the risk of teen smoking", British Psychological Society's Annual Conference. Dossier van het OIVO "Jongeren en tabak", januari 2010
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels