PUBLICITÉ

Roken schaadt de gezondheid van... uw huisdier

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/05/2015 - 17h30
-A +A

Elke dierenliefhebber is bezorgd om de gezondheid van zijn hond of kat. Als u rookt, dan hebt u meteen een bijkomende reden om ermee te stoppen! Gezelschapsdieren zijn namelijk ook slachtoffers van het roken. Ze krijgen de sigarettenrook binnen en likken bovendien de giftige stoffen op die zich op hun vacht neerzetten.

PUB

Honden en katten als passieve rokers...

Roken is heel schadelijk voor uw gezondheid, maar ook voor die van uw huisdieren! Tabaksrook irriteert het ademhalingsstelsel en brengt heel wat giftige en kankerverwekkende stoffen in het bloed van de roker, zijn naaste omgeving… en van zijn huisdieren.
Uw hond of kat leeft net als uw huisgenoten dag in dag uit naast u en is daardoor ook slachtoffer van uw gewoontes als roker. Hij ademt om te beginnen giftige en kankerverwekkende stoffen in zoals aromatische polycyclische koolwaterstoffen en nitrosamine, Maar daarnaast likt hij die chemische stoffen ook elke dag op bij de verzorging van zijn vacht.

De gevolgen van roken voor dieren

Door herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan sigarettenrook kunnen de keel, de luchtpijp en de bronchiën van uw hond of kat een heuse ontstekingshaard worden. Dat zal zich uiten in een chronische, pijnlijke en vermoeiende hoest. Een chronische bronchitis kan zich uitbreiden naar de longen en uw huisdier kan uiteindelijk een longontsteking krijgen.
Maar dit zijn niet de enige nefaste effecten van passief roken op de gezondheid van uw dier. De toxische stoffen die door de sigaret worden verspreid, kunnen bij honden leiden tot kanker van de snuit, de keel en de longen. Ook katten worden niet gespaard, want naast ademhalingsproblemen veroorzaakt het roken bij hen ook de kans op ontwikkeling van een lymfoom of lymfklierkanker. Deze kwaadaardige tumor komt veel voor bij katten en tast hun levensverwachting ernstig aan.

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 16/03/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/05/2015 - 17h30

Roza, MR et al., Nicotine Tob Res.2007 Nov;9(11):1171-6. Jelinek, F. et al., J Comp Pathol. 2012 Aug-Oct;147(2-3):177-80. doi: 10.1016/j.jcpa.2011.11.200. Epub 2012 Jan 30.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels