PUBLICITÉ

Roken: plots of geleidelijk stoppen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/02/2005 - 00h00
-A +A

Plots en volledig stoppen met roken, is een moeilijke strategie die vaak tot mislukken gedoemd is. Een mogelijk alternatief is geleidelijk stoppen met behulp van nicotinevervangers (pleisters, kauwgom, tabletten).

PUB

Het roken neemt stilaan af, dankzij antitabakscampagnes, nicotinesubstituten en tabacologen. Toch blijft er een groep verstokte rokers bestaan die er niet aan denkt om te stoppen, plus een groep die minder wil gaan roken. En dan zijn er nog diegenen die al verschillende keren geprobeerd hebben om ermee te kappen, maar telkens mislukt zijn. In de twee laatste gevallen zou geleidelijk stoppen een betere methode zijn dan de klassieke strategie (ineens en volledig stoppen), die bij velen onder hen trouwens al verschillende keren gefaald heeft.

Wie de weg van de geleidelijkheid wil bewandelen, moet echter nicotinevervangers gebruiken als hulpmiddel. Zo niet worden rokers die hun tabaksgebruik willen terugschroeven, aangespoord om de rook van hun sigaretten dieper in te ademen, kwestie van evenveel nicotine te blijven innemen. Daardoor raakt hij echter nog meer verslaafd en krijgt hij evenveel toxische stoffen binnen. Substituten doen het dagelijkse aantal sigaretten meteen dalen en zorgen ervoor dat ze "normaal" gerookt worden, zonder ontwenningsverschijnselen. Bovendien gaat de roker beseffen dat hij wel degelijk minder kan roken. Hij herwint zijn zelfvertrouwen en raakt sterker gemotiveerd om volledig en zonder stress te stoppen.

Verhoogt de combinatie van roken en gebruik van een nicotinepleister het risico op een hartinfarct? Nee! Het gaat hier om een gerucht dat nog nooit bevestigd is door een studie. Sommigen vermoeden zelfs dat de tabaksindustrie deze misvatting bewust de wereld heeft ingestuurd. Dat is natuurlijk een uitstekende manier om elke poging tot tabaksontwenning de nek om te wringen: zodra de "rookstopkandidaat" zichzelf een sigaretje gunt, verwijdert hij de pleister, uit schrik dat die een negatief effect zal hebben op zijn hart. Zodra hij echter geen pleister meer draagt, krijgt hij weer meer zin om te roken en hervalt hij, compleet ontmoedigd. Bewijs: pleisters worden ook aangeraden bij rokers met een hartprobleem. Roken is en blijft hoe dan ook het gevaarlijkst!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/02/2005 - 00h00 Le Quotidien du Médecin, 11 januari 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De Belgen bij de zwaarste rokers van Europa Geüpdatet op 04/09/2007 - 00h00

In 2006 hebben de Belgische rokers niet minder dan 1.449 sigaretten per inwoner gerookt! Daarmee staan de Belgen, na de Nederlanders, op een weinig benijdenswaardige tweede plaats op de lijst van de zwaarste Europese rokers . Om een roker te kunnen m...

Stoppen met roken: een drievoudige verslaving? Gepubliceerd op 15/12/2014 - 12h51

Combineert u de sigaret liever met een kop koffie, of bent u een echte nicotineverslaafde ? Iedere roker is anders. U wenst voorgoed te stoppen met roken ? Analyseer dan eerst uw verslaving. Is ze eerder fysiek, psychologisch of gedragsgebonden? Of e...

Meer artikels