PUBLICITÉ

Roken is slecht voor uw geheugen

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 06/10/2016 - 16h47
-A +A

Rokers riskeren al op middelbare leeftijd last te krijgen van geheugenverlies. En zoals bekend vergroot zo'n stoornis op middelbare leeftijd het risico om later dementie en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. De situatie verergert nog als rokers cannabis en/of alcohol gebruiken!

PUB

Geheugen en redeneermogelijkheden in vrije val bij rokers

Als men bij een groep mensen uit de werkende bevolking - en dus van jonge leeftijd - tests doet rond geheugen, redeneervermogen, woordenschat en verbale vlotheid, stelt men vast dat de rokers het slechtst presteren. Bij mensen die stoppen met roken is die achteruitgang wel kleiner vergeleken met mensen die blijven roken.
Wie stopt met roken ondervindt bovendien grotere voordelen als hij daarnaast ook gezonder gaat leven: kleiner alcoholverbruik, meer lichamelijke activiteiten, meer fruit en groenten eten, enz.

Stoppen met roken brengt dus op elke leeftijd grote voordelen mee. Er zou immers een verband bestaan tussen geheugenverlies en verminderende redeneermogelijkheden op middelbare leeftijd en een verhoogd risico op dementie en de ziekte van Alzheimer op latere leeftijd. Of anders gezegd: rokers die het geluk hebben om niet voortijdig te sterven aan longkanker of een cardiovasculaire ziekte, lopen groot risico om later de ziekte van Alzheimer te krijgen of dement te worden.

Ook cannabis en alcohol beschadigen de hersenen!

Jammer genoeg is er nog meer slecht nieuws voor rokers: ook cannabis en alcohol tasten namelijk de hersenfuncties aan. En net rokers vertonen meer de neiging om cannabis te gebruiken en alcohol te gaan drinken.

Wat cannabis betreft: uit een net verschenen studie blijkt dat bij mensen die dagelijks cannabis gebruiken er twee delen van de hersenen in volume afnemen: de hippocampus - deze is betrokken bij het ophalen van herinneringen - en de amygdala, een amandelvormig hersengedeelte dat een rol speelt bij emoties en agressiviteit (1).
Wat alcohol betreft: volgens een persbericht van het Franse Inserm lopen, in tegenstelling tot wat totnogtoe werd aangenomen, alle mensen die regelmatig en overmatig alcohol consumeren risico op geheugenstoornissen (2).

Roken, alcohol en cannabis tasten de hersenen aan en/of ontregelen de functie ervan. Op die manier vergroten ze het risico dat men - bovendien sneller - de ziekte van Alzheimer krijgt. Het verband tussen deze drugs en de cognitieve functies wordt in ieder geval zwaar onderschat omdat de gebruikers vaak voortijdig sterven

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 01/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 06/10/2016 - 16h47

Sabia S. et coll., Arch. Intern. Med., 2008; (1) Arch. Gen. Psychiatry, juni 2008; le Quotidien du médecin, 4 juni 2008; (2) Persbericht van het Franse nationale instituut voor biologisch en medisch onderzoek (Inserm), 21 mei 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Twee keer meer ziekte van Alzheimer bij rokers Geüpdatet op 29/06/2004 - 00h00

Is de lijst nadelen van roken dan eindeloos lang? Deze keer hekelt een studie de effecten van roken op het risico van het ontwikkelen van Alzheimer, een neurodegeneratieve ziekte die des te zorgwekkender is omdat ze zich met een epidemische snelheid...

Meer artikels