Stoppen met roken: ik wil wel, maar hoe? Is ineens volledig stoppen de enige oplossing, of kan ik ook geleidelijk afbouwen?

Als iemand verklaart te willen stoppen met roken, krijgt hij of zij vaak de meest uiteenlopende adviezen: van ineens stoppen van de ene dag op de andere tot het aantal sigaretten geleidelijk verminderen. Maar bestaan er hiervoor wetenschappelijke argumenten? We citeren in dit verband een ernstige studie die onlangs verscheen in het internationale magazine "Addiction".
Het gaat om de resultaten van een Amerikaanse enquête bij meer dan 2.000 personen die regelmatig ondervraagd werden over hun rookgewoonten en ontwenningspogingen. Hun conclusie luidt dat de helft minder sigaretten roken de kans om in de loop van de twee daaropvolgende jaren definitief te stoppen, verdrievoudigt. Wie een kwart tot de helft minder rookt, doet zijn kans om in de nabije toekomst te "kappen" met tabak, stijgen met 1,6. Bovendien verhoogt elke eerste vermindering van het aantal sigaretten de kans om voorgoed te stoppen.
Deze drie conclusies zijn het resultaat van een vergelijking met rokers en rooksters die hun dagelijkse nicotinedosis niet afbouwden.
Ineens en voorgoed stoppen, is weliswaar aan te raden om de vicieuze verslavingscirkel te doorbreken, maar kan voor sommigen knap lastig zijn. In dat geval kan een geleidelijke vermindering van het aantal sigaretten een aangepaste oplossing zijn die bij elke poging eveneens de slaagkansen verhoogt. U merkt het: het komt er vooral op aan in actie te schieten!
Tracy Falba1 et coll., Addiction, 99 : 93-102, 2004.