PUBLICITÉ

Roken: het psychologisch effect van prijsstijgingen

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 30/01/2007 - 00h00
-A +A

De verkoop van sigaretten daalt, tot tevredenheid van tabaksbestrijders, maar is die tevredenheid wel terecht? Is het aantal verkochte sigaretten een goede indicator voor het aantal verslaafden binnen een bepaalde populatie?

PUB

De prijs stijgt

Misschien hebben we de neiging om die dingen te geloven die ons goed uitkomen. Het verhogen van de prijs van rookwaren lijkt doeltreffend te zijn in de strijd tegen tabak, omdat de verkoop van sigaretten dan daalt. Dat lijkt evident, maar toch wordt de conclusie in vraag gesteld.

Tabaksmokkel

De stijging van de prijs van rookwaren doet de verkoop ervan dalen, dat is een feit. En een zorg voor de verkopers. Maar tegelijkertijd neemt de tabaksmokkel toe. Een onderzoek schat dat in 2001 de smokkel wereldwijd goed was voor 6 à 8% van de totale consumptie van sigaretten (Merriman, Yurekli, and Chaloupka, 2001). In Frankrijk schat men het aantal gerookte Marlboro's dat niet in Frankrijk gekocht werd op 42% (Pr Molimard, auteur van het boek 'Petit manuel de défume' uitgegeven door
Sides).

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 30/01/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Eén gerolde sigaret = twee sigaretten Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

Gerolde sigaretten zijn goedkoper, maar ze zijn veel schadelijker dan gewone sigaretten. Vooral jongeren blijken hun sigaretten zelf te rollen. Europese Autoriteiten stellen dat als dit soort tabak als sigaretten te koop zouden worden aangeboden, de...

Tabak: de shisha is niet beter ! Geüpdatet op 27/02/2007 - 00h00

De shisha of waterpijp mag niet beschouwd worden als een onschadelijke vorm van roken . En ecologisch is het ook niet. Integendeel.

Meer artikels