PUBLICITÉ

Roken en de urineblaas: kanker en incontinentie voor de deur...

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/04/2006 - 00h00
-A +A

De impact van roken op de longen en de keel is goed gekend. De effecten op de urineblaas zijn dat veel minder. Nochtans is roken verantwoordelijk voor meer dan de helft van de urineblaaskankers. Wat nog minder bekend is, is dat roken ook het risico van incontinentie aanzienlijk verhoogt...

PUB

Roken en urineblaaskanker

Roken is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de urineblaaskankers. Deze vaststelling is belangrijk voor de opsporing van kanker: het is nuttig vanaf de leeftijd van 50 jaar een urine-uitstrijkje te doen als men roker is geweest. Bij dit uitstrijkje wordt gezocht naar tumorcellen in de eerste ochtendurine. Men moet eraan denken om dit aan de arts te vragen, want het is een gewoonte die nog niet erg ingeburgerd is…Dit is nog maar eens een goede reden om te stoppen met roken!

Roken en urine-incontinentie

Een andere reden die rechtstreeks te maken heeft met het effect van roken op de urineblaas kan nog motiverender zijn: roken verhoogt het risico van ernstige urine-incontinentie met 34%! Dit is een risico dat geen rekening houdt met andere factoren die het optreden van incontinentie stimuleren: de leeftijd, overgewicht, het aantal zwangerschappen. Het is belangrijk dat men dit risico kent, want incontinentie is echt iets wat het leven grondig kan verpesten: men kan minder lichaamsbeweging doen, het seksuele leven krijgt een dip enz.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/04/2006 - 00h00 Danfoth KN. Risk factors for urinary incontinence among middle-aged women. Am J. Obstet Gynecol. 2006 Feb;194(2):339-45.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels