PUBLICITÉ

Roken en toch dikker worden!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/05/2008 - 00h00
-A +A

Op lange termijn, krijgt men van roken een buikje. Het is wel zo dat rokers hun basisenergieverbruik zien toenemen door veel sigaretten te roken, maar de nicotine beïnvloedt ook het hormonale evenwicht zodat er een wijziging optreedt in de verdeling van de vetten. Dit is de reden waarom rokers en rooksters op termijn eerder de neiging hebben om dikker te worden dan om gewicht te verliezen…

PUB

De slankheid van een roker is slechts tijdelijk

Heel wat mensen denken dat roken doet vermageren. Anderen gaan nog verder dan denken dat men met roken kilootjes kan verliezen en roken bewust uit schrik om hun gewicht te zien toenemen. Zij durven gewoon geen einde maken aan hun rookverslaving, zo bang zijn ze om dikker te worden zodra zij gestopt zijn met roken. De werkelijkheid ziet er nochtans helemaal anders uit en is bovendien veel ingewikkelder.
Eigenlijk is de slankheid van rokers slechts van voorbijgaande aard. Een sigaret roken doet het basisenergieverbruik met 3% stijgen tijdens het eerstvolgende uur. Zo stijgt het dagelijkse energieverbruik van 2.230 tot 3.445 calorieën bij rokers die een pakje per dag roken. Bovendien vermindert roken de eetlust (het anorexigeen effect) en het versnelt het gevoel van verzadiging. De invloed van nicotine beperkt zich echter niet tot metabolische aspecten. Nicotine heeft ook een rechtstreekse invloed op het hormonale evenwicht. Die hormonale verandering leidt tot een ophoping van vetten in de buikstreek. Naast het esthetische aspect, gaat een extra hoeveelheid vet in de buikstreek gepaard met een verhoging van het cardiovasculaire risico via de aanwezigheid van een metabolisch syndroom en een insulineresistentie. Kortom, die nieuwe verdeling van het lichaamsvet is slecht voor de gezondheid. De overtollige kilo's die zich opgehoopt hebben rond het middel, zijn trouwens bijzonder moeilijk weg te werken…

Bij rokers hopen vetten zich op in de buikstreek

Al bij al, kunnen we onthouden dat jongeren die roken zichzelf als winnaars beschouwen wat hun gewicht betreft, maar dat dat slechts van korte duur zal zijn, omdat dat zogezegde voordeel op langere termijn een omgekeerd effect heeft. Het is inderdaad zo dat bij oudere rokers, zowel bij mannen als bij vrouwen, de kilootjes zich uiteindelijk geleidelijk gaan ophopen in de buikstreek. Deze overtollige kilo's geraak je zeer moeilijk kwijt en bovendien veroorzaken zij bijkomende gezondheidsrisico's (cardiovasculaire ziekten, diabetes, kanker, respiratoire insufficiëntie…).
Het gewichtsverlies van de eerste jaren rookverslaving is slechts een drogreden. De jongeren, in het bijzonder de meisjes, moeten daarvan op de hoogte gebracht worden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/05/2008 - 00h00 Chiolero A. en coll., American Journal of Clinical Nutrition, 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stoppen met roken: een drievoudige verslaving? Gepubliceerd op 15/12/2014 - 12h51

Combineert u de sigaret liever met een kop koffie, of bent u een echte nicotineverslaafde ? Iedere roker is anders. U wenst voorgoed te stoppen met roken ? Analyseer dan eerst uw verslaving. Is ze eerder fysiek, psychologisch of gedragsgebonden? Of e...

De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Meer artikels