PUBLICITÉ

Roken en de arm der wet

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/06/2002 - 00h00
-A +A

Toeval of een bewuste ingreep van de wetgever? Feit is dat de antitabakwet op 31 mei, de Werelddag tegen Roken, versterkt werd door de publicatie van een Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad.

PUB

De antitabakwet die reeds 12 jaar oud is, werd door het Koninklijk Besluit van 31 mei versterkt. Het teergehalte werd verlaagd van 12 tot 10 mg per sigaret, terwijl het nicotinegehalte werd verlaagd van 1,2 tot 1,0 mg per sigaret. Het koolmonoxidegehalte mag hooguit 10 mg per sigaret bedragen.

De benamingen "Light" en "Ultra-light" werden verboden, daar ze de rokers verkeerdelijk de indruk geven dat ze minder gevaarlijk zijn. De wet stelt ook dat op het pakje meer ruimte moet worden voorzien om te waarschuwen voor de gevaren van kanker.Die maatregelen gaan dus in dezelfde richting als de maatregelen die in andere landen van Europa of buiten Europa, zoals Canada, werden genomen.Het is de ideale gelegenheid om de roker eraan te herinneren dat rookstop gunstig is op elke leeftijd. Op het salon Life2, dat doorging van 22 tot 24 maart ll., werd een enquête uitgevoerd, waarbij meer dan 1.000 personen een vragenlijst hebben ingevuld. 786 vragenlijsten werden weerhouden. 75% van de ondervraagden rookte en 25% had vroeger gerookt.Het aantal geslaagde pogingen om te stoppen met roken bedroeg:

  • één poging bij 36% van de ex-rokers,
  • twee pogingen bij 25% van de ex-rokers.

Bescherming van de roker

Men dient te weten dat 30% van de rokers beweert nooit geprobeerd te hebben te stoppen met roken. Wat is het verband met de nieuwe wet? Doordat het nicotinegehalte wordt verlaagd, zou men gemakkelijker moeten kunnen stoppen met roken. De verslaving aan tabak wordt immers vooral bepaald door de verslaving aan nicotine. En voor één keer is het niet de roker die wordt gestraft, maar de fabrikanten van sigaretten. Dit wijst misschien op een nieuwe trend in de strijd tegen roken bij de overheid. Men slaat de roker niet meer in de ban van de maatschappij, maar men tracht de effecten van het roken te verminderen door de productie aan te pakken. Dit is een primeur!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/06/2002 - 00h00 Belgisch Staatsblad van 31 mei 2002. Salon Life²
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jonge Amerikanen roken minder Geüpdatet op 21/01/2002 - 00h00

Volgens een Amerikaanse enquête blijken adolescenten en vooral jongeren iets minder te roken. Bij volwassenen ouder dan 26 jaar daarentegen blijft de situatie ongewijzigd. Dat zijn gegevens van het jaar 2000. Er is dus hoop. Het steekt de gezondheids...

Roken: hou op met je cinema! Geüpdatet op 03/06/2003 - 00h00

De WGO koos voor de "Werelddag zonder Tabak", op 31 mei laatstaande, het thema "Film en mode zonder tabak ". Waarom? "Omdat de film- en de modewereld de markt domineren en dicteren wat je moet en niet mag doen. Zij bepalen en versterken de normen voo...

Meer artikels