PUBLICITÉ

Roestende gewrichten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 14/03/2018 - 13h01
-A +A

Het is niet omdat u ouder wordt dat u uw sportieve of andere activiteiten moet stopzetten. Het volstaat om enkele voorzorgen te nemen en, als u gewrichtspijn krijgt, snel te reageren, zodat u een normaal leven kunt blijven leiden.

PUB

De pijn verlichten

Artrose is een frequente gewrichtsaandoening die gekenmerkt wordt door een geleidelijke erosie van het kraakbeen en zware functionele hinder kan veroorzaken. Ze kan alle gewrichten treffen, maar heeft het vooral gemunt op de lendenkolom-, heup-, knie-, schouder- en handgewrichten (vooral bij vrouwen). Artrose is vaak het gevolg van overbelasting van de gewrichten, door het uitvoeren van repetitieve handelingen of het dragen van zware lasten. De meestgebruikte geneesmiddelen tegen artrose - pijnstillers en ontstekingsremmers - genezen de ziekte niet, maar verlichten vooral pijn en stijfheid. Ook sommige planten kunnen verlichting brengen: brandnetel, es en vooral moerasspirea, waarvan de verzachtende eigenschappen voor de gewrichten al bekend zijn sinds de oudheid.

Uw gewrichten sparen

Tijdens pijnperioden moet u het getroffen gewricht absoluut laten rusten. Soms is een stok noodzakelijk, voor artrose van de onderste ledematen, of een halskraag, bij nekartrose. Als de pijn te harden is, is lichaamsbeweging niet verboden, integendeel, op voorwaarde dat ze aangepast en in geen geval intensief is. Sporten die u voortdurend blootstellen aan schokken, zoals tennis, zijn te mijden. Wandelen, fietsen en zwemmen daarentegen zijn meestal geen probleem. Draag bij knie- of heuppijn comfortabele schoenen met goede, schokdempende zolen. Hoge hakken zijn hoe dan ook uit den boze. Zit u met een paar overtollige kilo's opgezadeld, dan is het sterk aan te raden om te vermageren, want overgewicht bevordert niet alleen artrose, maar verergert ze ook.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 11/05/2006 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 14/03/2018 - 13h01
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Heb ik artrose of artritis? Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h12

Hebt u last van uw gewrichten ? Hoe kunt u weten of u artrose of artritis hebt? Deze twee aandoeningen hebben namelijk niet alleen een verschillende oorzaak, ook de symptomen verschillen. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Artrose: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 26/09/2014 - 09h16

Artrose is een veel voorkomende reumatische aandoening. Vooral bejaarde mensen - maar niet alleen zij - hebben er last van. Wat zijn de tekenen van artrose? En hoe herkent u die gewrichtsziekte?

Artrose: juist of fout? Gepubliceerd op 13/06/2017 - 13h10

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Bijna de helft van de 35-plussers heeft een gewricht dat is aangetast door artrose, ook al hebben ze daar niet altijd last van. Bij de 70-plussers ligt het aantal gevallen van artrose zelfs al bove...

Meer artikels