Voor wijnliefhebbers is er goed nieuws; rode wijn helpt cardiovasculaire aandoeningen voorkomen. We noemen dit de primaire preventie. Maar rode wijn helpt ook de cardiovasculaire parameters verbeteren bij mensen die een hartinfarct achter de rug hebben. Dat is de zogeheten secundaire preventie! Drink de wijn wel met mate!

Rode wijn helpt ook na een hartinfarct
Heel wat studies tonen aan dat het regelmatig én met mate drinken van rode wijn als primaire preventie goed is voor het hart en de bloedvaten. Daarom wordt de mediterrane keuken - het dieet bij uitstek om cardiovasculaire ziektes te voorkomen - aan iedereen aangeraden, in haar geheel, dus inclusief het gebruikelijke glas rode wijn bij de maaltijd.
Wijn is dus goed voor het optreden van cardiovasculaire problemen, maar heeft de drank ook positieve effecten bij mensen die al een cardiovasculaire kwaal achter de rug hebben?
Onderzoekers gingen op zoek naar een antwoord en volgden daarvoor een groep patiënten die een hartrevalidatieprogramma volgden na een hartinfarct.
Minder cholesterol met één glas rode wijn per maaltijd
De patiënten moesten allemaal een mediterraan dieet volgen. De ene helft moest bij elke maaltijd ook één glas rode wijn drinken, de andere helft kreeg gewoon water.
Drie weken later was het gehalte van de LDL-cholesterol (of slechte cholesterol) met 18% gezakt in de groep van de rode wijn. In de andere groep was dat slechts 5%. De membraanvloeibaarheid van de rode bloedcellen was ook groter en het gehalte aan antioxidanten in het bloed lag ook hoger.
Rode wijn had hier dus een positief effect op de cardiovasculaire risicofactoren van de patiënten die een hartinfarct achter de rug hadden.
Die preventieve cardiovasculaire eigenschappen worden toegeschreven aan het hoge antioxidant gehalte van rode wijn. Sommige antioxidanten kunnen de ontsteking van de bloedvaten verminderen.