PUBLICITÉ

Rode wijn voor minder cholesterol

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/11/2015 - 14h28
-A +A

Voor wijnliefhebbers is er goed nieuws; rode wijn helpt cardiovasculaire aandoeningen voorkomen. We noemen dit de primaire preventie. Maar rode wijn helpt ook de cardiovasculaire  parameters verbeteren bij mensen die een hartinfarct achter de rug hebben. Dat is de zogeheten secundaire preventie! Drink de wijn wel met mate!

PUB

Rode wijn helpt ook na een hartinfarct

Heel wat studies tonen aan dat het regelmatig én met mate drinken van rode wijn als primaire preventie goed is voor het hart en de bloedvaten. Daarom wordt de mediterrane keuken - het dieet bij uitstek om cardiovasculaire ziektes te voorkomen - aan iedereen aangeraden, in haar geheel, dus inclusief het gebruikelijke glas rode wijn bij de maaltijd.

Wijn is dus goed voor het optreden van cardiovasculaire problemen, maar heeft de drank ook positieve effecten bij mensen die al een cardiovasculaire kwaal achter de rug hebben?

Onderzoekers gingen op zoek naar een antwoord en volgden daarvoor een groep patiënten die een hartrevalidatieprogramma volgden na een hartinfarct.

Minder cholesterol met één glas rode wijn per maaltijd

De patiënten moesten allemaal een mediterraan dieet volgen. De ene helft moest bij elke maaltijd ook één glas rode wijn drinken, de andere helft kreeg gewoon water.

Drie weken later was het gehalte van de LDL-cholesterol (of slechte cholesterol) met 18% gezakt in de groep van de rode wijn. In de andere groep was dat slechts 5%. De membraanvloeibaarheid van de rode bloedcellen was ook groter en het gehalte aan antioxidanten in het bloed lag ook hoger.

Rode wijn had hier dus een positief effect op de cardiovasculaire risicofactoren van de patiënten die een hartinfarct achter de rug hadden.

Die preventieve cardiovasculaire eigenschappen worden toegeschreven aan het hoge antioxidant gehalte van rode wijn. Sommige antioxidanten kunnen de ontsteking van de bloedvaten verminderen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 19/09/2011 - 13h06 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/11/2015 - 14h28
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cholesterol: de statines krijgen Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Bijna zeven op de tien Belgen hebben te veel cholesterol. Velen weten dat echter niet of doen niets om hun cholesterol te verlagen, terwijl anderen vaak geneesmiddelen voorgeschreven krijgen. Toch bestaan er zeer doeltreffende voedingsalternatieven.....

Cholesterol en tailleomtrek: eet meer haver! Gepubliceerd op 12/09/2017 - 15h05

Haver is een graansoort en wordt aanbevolen ter preventie van hart- en vaataandoeningen. In haver zit namelijk bèta-glucaan , een vezel die het cholesterolgehalte in het bloed naar omlaag haalt. Zet de graansoort dus regelmatig op uw menu, liefst ond...

Rode wijn tegen diabetes en obesitas? Geüpdatet op 26/12/2006 - 00h00

Een antioxidant van rode wijn , resveratrol , zou veelbelovende preventieve effecten hebben. Maar het is nog wat te vroeg om een fles te ontkurken, want het effect is op dit moment enkel bij knaagdieren vastgesteld. En ook hier geldt natuurlijk het m...

Meer artikels