PUBLICITÉ

Rode wijn tegen diabetes en obesitas?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 26/12/2006 - 00h00
-A +A

Een antioxidant van rode wijn, resveratrol, zou veelbelovende preventieve effecten hebben.

Maar het is nog wat te vroeg om een fles te ontkurken, want het effect is op dit moment enkel bij knaagdieren vastgesteld.

En ook hier geldt natuurlijk het motto: alles met mate!

PUB

Rode wijn en diabetes

Wetenschappers hebben sinds kort wat meer zicht op de impact van resveratrol op het metabolisme. Deze stof is geen onbekende in wetenschappelijke kringen. Het is een polyfenol dat te vinden is in bepaalde planten, in pindanoten en in de schil van de rode druif.

Logisch gezien komt ze dan ook in grote hoeveelheden voor in rode wijn. Dat heeft al tot heel wat stoute uitspraken en speculaties geleid, maar het was nog altijd wachten op harde bewijzen.

Een groter calorieverbruik

De resultaten van recente onderzoeken wakkeren de wat verflauwde wetenschappelijke interesse voor deze krachtige antioxidant opnieuw wat aan.

Ze tonen aan dat resveratrol het calorieverbruik bij muizen verbetert en ze beschermt tegen obesitas en diabetes. Uit de onderzoeken blijkt ook dat een bestanddeel resveratrol in de voeding van de knaagdiertjes een opmerkelijke werking heeft op het niveau van de spieren: de spiervezels laten een sterk verbruik van zuurstof zien, en dus een hoog calorieverbruik.

Dat is zowel het geval als ze actief zijn - de diertjes leggen dan een verrassend groot uithoudingsvermogen aan de dag -, als in periodes van rust.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 26/12/2006 - 00h00

Lagouge et al., Cell, 2006; Effects of red wine polyphenols and alcohol on glucose metabolism and the lipid profile: A randomized clinical trial. Chiva-Blanch G, Urpi-Sarda M, Ros E, Valderas-Martinez P, Casas R, Arranz S, Guillén M, Lamuela-Raventós RM, Llorach R, Andres-Lacueva C, Estruch R. Department of Internal Medicine, Hospital Clínic, Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), University of Barcelona, Barcelona, Spain; CIBER CB06/03 Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición, (CIBERobn) and RETIC RD06/0045, Spain.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Rode wijn voor minder cholesterol Gepubliceerd op 24/11/2015 - 14h28

Voor wijnliefhebbers is er goed nieuws; rode wijn helpt cardiovasculaire aandoeningen voorkomen. We noemen dit de primaire preventie. Maar rode wijn helpt ook de cardiovasculaire parameters verbeteren bij mensen die een hartinfarct achter de rug hebb...

De waarheid over alcohol Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

Rond alcohol bestaan heel wat misvattingen en fabeltjes, iedereen gelooft zo een beetje wat hem het beste uitkomt... We schenken klare wijn. Hieronder vindt u de antwoorden op vijf vragen, met als centrale vraag: wat is nu de aanbevolen hoeveelheid a...

De wals der polyfenolen Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

Voor het eerst werd er een internationale conferentie gehouden die uitsluitend gewijd was aan polyfenolen. Deze niet te tellen bestanddelen bieden nieuwe gezondheidsperspectieven en duiken soms op waar je ze niet zou verwachten...

Op jonge leeftijd roken, verhoogt de kans op diabetes Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Roken is niet alleen een risicofactor voor hart- en vaatziekten en kanker, maar verhoogt ook de kans op diabetes . Deze conclusie werd geformuleerd na de vaststelling dat jonge rokers makkelijker glucose-intolerantie krijgen, die typisch is voor diab...

Meer artikels