Een antioxidant van rode wijn, resveratrol, zou veelbelovende preventieve effecten hebben.
Maar het is nog wat te vroeg om een fles te ontkurken, want het effect is op dit moment enkel bij knaagdieren vastgesteld.
En ook hier geldt natuurlijk het motto: alles met mate!

Rode wijn en diabetes
Wetenschappers hebben sinds kort wat meer zicht op de impact van resveratrol op het metabolisme. Deze stof is geen onbekende in wetenschappelijke kringen. Het is een polyfenol dat te vinden is in bepaalde planten, in pindanoten en in de schil van de rode druif.
Logisch gezien komt ze dan ook in grote hoeveelheden voor in rode wijn. Dat heeft al tot heel wat stoute uitspraken en speculaties geleid, maar het was nog altijd wachten op harde bewijzen.
Een groter calorieverbruik
De resultaten van recente onderzoeken wakkeren de wat verflauwde wetenschappelijke interesse voor deze krachtige antioxidant opnieuw wat aan.
Ze tonen aan dat resveratrol het calorieverbruik bij muizen verbetert en ze beschermt tegen obesitas en diabetes. Uit de onderzoeken blijkt ook dat een bestanddeel resveratrol in de voeding van de knaagdiertjes een opmerkelijke werking heeft op het niveau van de spieren: de spiervezels laten een sterk verbruik van zuurstof zien, en dus een hoog calorieverbruik.
Dat is zowel het geval als ze actief zijn - de diertjes leggen dan een verrassend groot uithoudingsvermogen aan de dag -, als in periodes van rust.
Lagouge et al., Cell, 2006; Effects of red wine polyphenols and alcohol on glucose metabolism and the lipid profile: A randomized clinical trial. Chiva-Blanch G, Urpi-Sarda M, Ros E, Valderas-Martinez P, Casas R, Arranz S, Guillén M, Lamuela-Raventós RM, Llorach R, Andres-Lacueva C, Estruch R. Department of Internal Medicine, Hospital Clínic, Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), University of Barcelona, Barcelona, Spain; CIBER CB06/03 Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición, (CIBERobn) and RETIC RD06/0045, Spain.