Eczeem bij baby's, ook atopische dermatitis genoemd, treft 1 kind op 5 tussen de leeftijd van drie maanden en twee jaar.
Symptomen zijn rode plekken, een droge en schilferige huid en hevige jeuk.
Gelukkig verdwijnt eczeem meestal zoals het gekomen is en kunnen bepaalde maatregelen de symptomen verzachten.

Eczeem bij baby's herkennen
Heeft uw baby rode plekken op de hoofdhuid, de wangen, de hals, de billen of de gewrichten?
Dan is er wellicht sprake van eczeem of atopische dermatitis, een op die leeftijd veelvoorkomende huidaandoening die vooral kinderen treft uit gezinnen met antecedenten van allergie.
Een kind van wie één ouder allergisch is, loopt 50% risico om zelf getroffen te worden door atopische dermatitis. Dit percentage loopt op tot 80% als beide ouders allergisch zijn.
Deze vorm van eczeem verschijnt meestal wanneer de baby 2 à 3 maanden oud is en verdwijnt in 80% van de gevallen 2 tot 3 jaar later.
Het gaat om een echte allergie, die meestal het gevolg is van voedingsallergenen (melk, eieren, soja…) of andere allergenen zoals pollen, mijtachtigen…
Eczeem, een teken van een te droge huid
Eczeemopstoten veroorzaken zeer droge huidplekken, die op hun beurt aanleiding geven tot hevige jeuk en die uiteindelijk de huid van de baby beschadigen, vooral wanneer de baby zich begint te krabben. Heeft de baby al een droge huid, dan is er een verhoogd risico op het verschijnen van eczeemplekken.
Daarom moet de huid van het kind gehydrateerd worden met dermatologische crèmes (zonder parfums en bewaarmiddelen) en reinigende badolie die zeep en douchegel moeten vervangen. Eventueel kunnen ook crèmes op basis van cortisone (dermocorticoïden) aangebracht worden op pas gereinigde eczeemplekken.
Heeft het kind te veel last van jeuk, dan kan een geneesmiddel om het krabben te verminderen (een antihistaminicum) zeker soelaas brengen.
Het belangrijkste is uiteindelijk ervoor te zorgen dat de eczeemopstoten in intensiteit verminderen door maatregelen te nemen daar waar het mogelijk is. Dat kan enerzijds door iets te doen aan de droge huid en anderzijds door het contact met allergenen zoveel mogelijk te beperken.
Hygiëne- en andere maatregelen om eczeemopstoten te vermijden
Als het allergeen bekend is, kan men proberen het te vermijden door de voeding van de baby aan te passen of door de oorzaak van de allergie aan te pakken (door bijvoorbeeld een matras vol huisstofmijt te vervangen). Door deze maatregelen zullen eczeemopstoten vermeden kunnen worden. Raadpleeg ook uw arts, maar vergeet alvast niet dat een klassieke hydratatiebehandeling meestal al volstaat om de huid haar normaal uitzicht opnieuw te bezorgen.
Om het contact met allergenen te verminderen, gelden eenvoudige regels:
- rook niet in ruimten waar kinderen komen,
- beperk zoveel mogelijk de aanwezigheid van kamerbreed tapijt en van dieren met haren,
- vermijd te warme baden en te lang in bad liggen
- verlucht en stofzuig dikwijls,
- zorg voor een niet te hoge temperatuur binnenshuis,
- geef de voorkeur aan katoenen kledij (in plaats van wollen of synthetische kledij)
- en verminder het aantal gebruikte onderhoudsproducten…
En vooral: onderbreek de behandeling niet bij het eerste teken van verbetering. Doet u het toch, dan zullen de eczeemsymptomen meteen weer opduiken. Maak u nochtans niet te ongerust: eczeemopstoten verdwijnen gewoonlijk vóór de leeftijd van 5 à 6 jaar.