PUBLICITÉ

Rode en ruwe plekken op de huid: en als het een voorstadium van kanker is?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/08/2011 - 14h40
-A +A

Hebt u al gehoord van actinische keratose? Deze huidaandoening  manifesteert zich door kleine roodbruine en ruwe letsels. Kenmerkend is dat ze niet genezen maar maandenlang hardnekkig blijven zitten op zones die het meest blootstaan aan de zon. Dat is niet zonder gevaar, want actinische keratose  kan leiden tot letsels die aan kanker voorafgaan

PUB

Hoe ziet actinische keratose eruit?

Het zijn rode of bruine plekken die droog en korstvormig zijn en ook een zekere dikte hebben zijn. Ze verschijnen na het vijftigste levensjaar, vooral op zones die veel zijn blootgesteld aan de zon. Dat kan gaan om het gezicht (voorhoofd, neus, oogcontouren), de halsuitsnijding, de buitenkant van de handen, de voorarmen, de nek, de oren, bij kaalheid ook de hoofdhuid, enz. Soms lijken ze op plekken van psoriasis of eczeem, maar het eigene eraan is dat ze niet genezen, ook niet na het aanbrengen van een cortisonecrème. Ze blijven maanden zitten.

 

Welk risico loopt iemand met actinische keratose?

De letsels van actinische keratose kunnen een voorstadium van kanker zijn. Dat wil zeggen dat als ze maandenlang blijven bestaan ze kunnen ontaarden tot kanker. Naar schattting 1 tot 3 % van deze letsels kan zich zo ontwikkelen tot een plaveiselcelcarcinoom, een soort huidkanker.

Het is dus raadzaam om ze aan een dermatoloog te laten zien. Hij zal beslissen of het nodig is om ze te verwijderen en of er een risico op kanker bestaat. In dat geval kunnen ze zich namelijk uitzaaien en organen in de buurt aantasten (10 tot 15% van de plaveiselcelcarcinomen veroorzaken metastasen).  

We geven bij wijze van opfrissing nog eens de verschillende types huidkanker:

  • Melanoom, het gevaarlijkste type, wordt opgespoord als schoonheidsvlek of een zwartachtig letsel op de huid dat verandert van vorm en kleur.
  • Basaalcelcarcinoom: is het meest voorkomende type (90% van de gevallen van huidkanker). Het veroorzaakt wel goedaardige tumoren die makkelijk genezen.
  • Plaveiselcelcarcinoom: komt veel minder vaak voor, maar is gevaarlijker dan een basaalcelcarcinoom. Het veroorzaakt makkelijk metastasen.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/08/2011 - 14h40
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke risico’s loopt u als u golf speelt? Gepubliceerd op 20/08/2013 - 10h11

Zoals elke sport is golf een lichamelijke activiteit die onze gezondheid ten goede komt , maar gaat de beoefening ervan gepaard met een aantal specifieke letsels. Bij golf gaat het vooral om osteo-articulaire aandoeningen, waarbij de rug (lendenen),...

Mijn kind speelt voetbal: zijn letsels te voorkomen? Geüpdatet op 08/09/2011 - 14h54

U hebt uw kind dit jaar ingeschreven bij een voetbalclub . Hoe kunt u zorgen dat spelgenot en veiligheid samengaan? Sommige letsels zijn namelijk typisch voor jonge voetballers , maar ze zijn wel te voorkomen...

Meer artikels