PUBLICITÉ

Risico’s van orale piercings

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/02/2012 - 09h41
-A +A

Bij het zetten van een piercing wordt er een gaatje gemaakt in de huid of het slijmvlies van de tong, de huig, de lippen of de wangen om er een sieraad in te brengen.
Piercings zijn vandaag in, maar ze zijn wel niet zonder gevaren. Ze moeten met de nodige voorzorgen worden gezet.

PUB

Orale piercings

De rage is overgewaaid uit de Verenigde Staten en heeft geleidelijk aan heel Europa veroverd. De trend is in alle lagen van de bevolking terug te vinden.

Bacteriële infecties bij orale piercings

Onze  mond zit van nature vol bacteriën. Ook bij de kleinste ingreep gelden er strikte regels rond hygiëne en het steriel maken en die moeten nauwgezet worden gevolgd. Dit zijn de regels: 

  • ontsmetten van de plek waar de piercing komt en van het sieraad,
  • gebruik van wegwerp- of gesteriliseerd materiaal met een autoclaaf (alleen dat instrument waarborgt een perfecte sterilisatie)
  • wassen van de handen, dragen van handschoenen en een masker door de piercer.

Als deze basisregels niet worden toegepast, kunnen er zich diverse infecties ontwikkelen. De lokale infecties kunnen zich bovendien uitbreiden naar andere organen (endocarditis, nefritis...).
Bovenop deze onaangename bacteriële infecties (abcessen of steenpuisten) bestaat het gevaar op overdracht van het hepatitis B- of C-virus, en zelfs van het aidsvirus.  Dat laatste gebeurt weliswaar zelden, maar het gevaar bestaat wel degelijk.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/02/2012 - 09h41 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/02/2012 - 09h41
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Beperk de risico's bij piercings! Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

Vanuit gezondheidsstandpunt is geen piercing laten zetten de verstandigste beslissing. Als u het toch wilt doen, kunt u met enkele simpele voorzorgen de risico's die eigen zijn aan het zetten van een piercing beperken.

Piercing, trendy but...risky Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Piercing is in. Voor steeds meer jongeren betekent het een bevestiging van hun identiteit en eigenwaarde. De gezondheidsrisico's zijn aanzienlijk. Maar dat lijkt de hype alleen maar aan te wakkeren.

Piercing: een stand van zaken Geüpdatet op 08/07/2008 - 00h00

Een team van Britse wetenschappers heeft zich net verdiept in het fenomeen piercing in onze samenleving. De onderzoekers antwoordden op sociologische vragen - leeftijd, geslacht, geviseerde lichaamsstreken - rond dit onderwerp dat een grote impact ka...

De complicaties van piercings Geüpdatet op 14/09/2004 - 00h00

Piercings - het doorboren of steken van voorwerpen in de huid - zijn niet zonder gevaar. De complicaties van deze bij jongeren bijzonder populaire praktijk zijn ingedeeld in vier categorieën…

Meer artikels