PUBLICITÉ

Risico op dementie door gebruik van anticholinergica

Gepubliceerd door Marion Garteiser,gezondheidsjournaliste op 09/02/2015 - 15h36
-A +A

Misschien hebt u het ook ergens gelezen: langdurig gebruik van anticholinergica kan de kans op de ontwikkeling van dementie bij bejaarden doen stijgen.

Maar wat vertelt de studie precies en wat moet u doen als u anticholinergica neemt?

PUB

Anticholinergica: bevorderen deze veel gebruikte geneesmiddelen dementie ?

Veel geneesmiddelen zijn anticholinergica.

Deze medicijnen remmen de werking van acetylcholine, dat is een neurotransmitter. Ze worden gebruikt om depressies en de symptomen van de ziekte van Parkinson tegen te gaan, maar ook bij allergieën, bronchiale spasmen (anticholinergica worden bijvoorbeeld gebruikt tegen de rokerslong), bepaalde vormen van incontinentie - vooral als ze te wijten zijn aan een instabiele blaas - en andere aandoeningen.

Volgens een recente studie kan het gebruik van deze geneesmiddelen op hogere leeftijd het risico op dementie – zoals de ziekte van Alzheimer – verhogen. Alles hangt van de dosis af en de effecten ontwikkelen zich pas op lange termijn. De onderzoekers hebben zo berekend dat bij de afbouw van het gebruik van anticholinergica (minder dan negentig keer op tien jaar tijd) het risico weer verlaagt. Maar bejaarden die deze medicijnen meer dan 1095 keer nemen in tien jaar tijd - dat komt neer op meer dan twee keer per week - lopen 50% risico. Dat nieuwe risico komt bovenop de al bekende risico’s. Anticholinergica vergroten namelijk het risico op verslechtering van glaucoom en kunnen ook schadelijk zijn voor hartpatiënten (recent hartinfarct, hartritmestoornissen of hartfalen).

Wat moet u doen als u anticholinergica neemt?

De eerste stap die u moet zetten als u regelmatig geneesmiddelen neemt die volgens u mogelijk tot de groep van de anticholinergica behoren, is uw arts raadplegen. Hij zal nagaan of het inderdaad om anticholinergica gaat en uw risico evalueren. U kunt met uw arts ook bespreken of het nuttig is om op zoek te gaan naar een ander medicament.

Zet uw behandeling in ieder geval nooit op eigen initiatief stop, want dat kan gevaarlijk zijn.

Gepubliceerd door Marion Garteiser,gezondheidsjournaliste op 09/02/2015 - 15h36

Gray, S. et al., JAMA Intern Med. Published online January 26, 2015. doi:10.1001/jamainternmed.2014.7663

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ