PUBLICITÉ

Risico op allergieën: moeten we baby’s beschermen tegen de vervuiling?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/03/2017 - 17h31
-A +A

Vervuiling is een van de risicofactoren voor luchtwegenallergieën. Blootstelling aan vervuilende stoffen in het milieu beïnvloedt en irriteert namelijk de luchtwegen, waardoor het risico op het ontwikkelen van een allergie toeneemt. We weten dat het risico op een allergie zich al bij de geboorte in het lichaam kan nestelen en dat de kwaliteit van de lucht van groot belang is voor pasgeboren baby’s, omdat hun ademhalingsstelsel zich dan nog volop aan het ontwikkelen is. Hoe kunnen we zuigelingen dan tegen de vervuiling beschermen?

PUB

De risico’s op allergieën door luchtvervuiling

Een allergie voor stuifmeel, bepaalde voedingsmiddelen, mijten, dierlijke haren, enz. .. Er zijn heel wat allergieën en ze ontwikkelen zich vaak al in de kindertijd. Hoe voorkomen en verminderen we de risico’s op allergieën vanaf de geboorte? Het is een  veel gestelde vraag in gezinnen waarin een van de ouders, een broer of een zus al allergisch is. Luchtvervuiling is een risicofactor voor luchtwegenallergieën die zelfs tot astma kunnen leiden, omdat de vervuilende stoffen de slijmvliezen van de luchtwegen rechtstreeks aantasten op een cruciaal moment van hun ontwikkeling.

Baby’s hebben goede lucht nodig. Omdat hun ademhalingsstelsel zich dan volop aan het ontwikkelen is, zijn ze extra gevoelig voor vervuilende stoffen. Die kunnen onherstelbare schade aanrichten en de ontwikkeling van allergische aandoeningen zoals astma in de hand werken. Hoesten, irritatie, een lopende neus of rode ogen zijn allemaal ademhalingssymptomen die kunnen wijzen op blootstelling aan vervuiling of zelfs al op het begin van een echte allergie. Een kind met astma zal na blootstelling aan een vervuilde lucht bovendien nog meer symptomen ontwikkelen.

 

Hoe voorkomt u dat uw baby te veel vervuilende stoffen binnenkrijgt?

Waarom niet even een frisse neus halen op het platteland?

Als u op het platteland woont, wordt u natuurlijk minder blootgesteld aan vervuiling. Maar als u in de stad woont, kunt u ook regelmatig voor een wandeling naar het platteland rijden zodat de baby zijn longen kan volzuigen met verse lucht. U moet daarvoor tot 50 km buiten de dichtstbijzijnde stad rijden en op de terugweg files vermijden. Anders gaan al de voordelen van deze uitstap in het groen gedeeltelijk verloren (de vervuilende stoffen van de omringende auto’s concentreren zich vooraan in de auto). Als u kunt kiezen, is de zee de ideale bestemming. U kunt er natuurlijk ook naartoe trekken tijdens de vakantie (de zeelucht verdrijft efficiënt de vervuilende stoffen). Ook de bergen zijn ideaal, maar blijf dan wel onder 1.000 m hoogte.

 

De ideale luchtomstandigheden voor uitstapjes

Niet buitenkomen als u in de stad woont, is ook geen oplossing. Ideaal is om ‘s ochtends te wandelen, en dat bij droog en mooi maar ook weer niet te warm weer (wees voorzichtig met zeer zonnige dagen zonder een briesje). Na een regenbui naar buiten gaan, is ook een goed idee, want zo’n onweer verdrijft de vervuilende stoffen. Vermijd liever dagen met mist, want die concentreert de vervuilende stoffen. De spitsuren, met het drukke verkeer,  zijn natuurlijk ook te mijden. Hetzelfde geldt voor wandelingen in de buurt van een drukke verkeersweg. Plan uw route vooraf zodat u de groenste buurten kunt doen.

 

Opgelet met de kinderwagen of buggy!

Mensen beseffen niet altijd dat een kinderwagen een van de meest riskante situaties is voor blootstelling van baby’s aan vervuiling. Baby’s die zo meegenomen worden op de wandel, liggen of zitten net ter hoogte van de uitlaatpijpen. Ze zouden zo naar schatting tot 30% meer vervuilende stoffen binnenkrijgen dan volwassenen! Daarom deze goeie tip: sta nooit stil vlak naast de uitlaatpijp van een auto die net wil wegrijden. Mijd om dezelfde reden ook straten waar het verkeer ‘s ochtends stilstaat als u met uw kindje naar de crèche moet. Maak desnoods een omweg! En waarom zou u geen draagzak gebruiken?

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/12/2011 - 17h20 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/03/2017 - 17h31

Marcel Rufo, “Elever bébé”, Uitgeverij Hachette.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Shinrin-yoku of forest bathing: iets voor u? Geüpdatet op 09/08/2017 - 11h09

Shinrin-yoku is een Japanse praktijk waarbij mensen zich onderdompelen in de heilzame atmosfeer van het bos. Het gaat om een wandeling in het bos, maar dan een omgevormd tot een echte meditatie. Volgens de fans heeft de praktijk een reële positieve i...

Sport en ozon, een goede cocktail voor astma Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Kinderen die meerdere sporten beoefenen in een met ozon gepollueerde omgeving, lopen driemaal meer risico astma te ontwikkelen dan kinderen die niet aan sport doen. Dat betekent niet dat de kinderen niet mogen sporten. Wel moeten de ouders die in ver...

Meer artikels