PUBLICITÉ

Rimonabant: stoppen met roken zonder aan te komen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/05/2004 - 00h00
-A +A

Hoe kun je stoppen met roken zonder te verdikken? Rimonabant, een geneesmiddel dat momenteel getest wordt in de Verenigde Staten, zou een antwoord kunnen bieden op die vraag. Deze substantie heeft namelijk twee bijzonder interessante eigenschappen: ze heeft een afslankende werking en vermindert de tabaksverslaving. Logischerwijze zou ze dan ook rokers moeten helpen om te stoppen zonder aan te komen…

PUB

Rimonabant werkt in op het zogenaamde "endocannabinoïde" systeem, dat een belangrijke rol speelt bij de gewichtsregulatie en bij tabaksverslaving. Het zou zwaarlijvige personen kunnen helpen om hun overtollige kilo's kwijt te raken en bovendien een dubbel hulpmiddel kunnen zijn voor mensen die willen stoppen met roken, maar bang zijn enkele kilo's bij te winnen.

Deze hoopgevende resultaten zijn afkomstig van twee Amerikaanse studies: RIO-Lipids en Stratus-US. De eerste studie toont aan dat Rimonabant zeer doeltreffend is tegen overgewicht. Daarbij kregen 1.036 zwaarlijvige proefpersonen één jaar lang elke dag een placebo of Rimonabant (20 mg/dag). Ze moesten allemaal een caloriearm dieet volgen. En wat bleek? Het gemiddelde gewichtsverlies bedroeg 8,6 kg in de Rimonabant-groep, tegen 2,3 kg in de placebogroep. 75 % van de patiënten die behandeld werden met Rimonabant, verloor meer dan 5 % van hun oorspronkelijke gewicht, tegen 27,6 % in de placebogroep. Ook de vermindering van de middelomtrek bedroeg 9 cm meer dan in de placebogroep.

Aan de tweede studie namen 787 zware rokers (gemiddeld 23 sigaretten per dag) deel die al minstens vier keer vergeefs geprobeerd hadden om te stoppen. Ook hier kregen de enen een placebo en de anderen Rimonabant (20 mg/dag), gedurende zes weken. Na die periode was 36,2 % van de Rimonabant-groep gestopt, tegen slechts 20,2 % van de placebogroep. De gemiddelde gewichtstoename bedroeg amper 0,3 kg met deze wondermolecule, tegen 1,1 kg bij de placebo.

Er zijn nog andere studies gepland in verschillende landen, en tegen eind 2004 zouden er nieuwe resultaten moeten worden gepubliceerd.

Zwaarlijvigheid en tabak: feiten om over na te denken

Mondiale obesitasepidemie: in 2002 kampten één miljard mensen overal ter wereld met overgewicht, waarvan er 300.000 aan obesitas leden.

Weldaden van stoppen met roken: na één jaar onthouding daalt het risico op kransslagaderaandoeningen met 50 %, terwijl het risico op longkanker na tien jaar gehalveerd wordt. Wie vóór zijn 50ste stopt met roken, loopt twee keer minder risico om de komende vijftien jaar te overlijden dan wie blijft roken.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/05/2004 - 00h00 Le Quotidien du Médecin, nr. 7512, 2 april 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De antirookpil is doeltreffend ! Geüpdatet op 04/02/2003 - 00h00

Meer dan twee jaar geleden kwam de antirookpil, Zyban® (bupropion), in België op de markt ; het werd dus tijd om de doeltreffendheid ervan te evalueren. Dit is inmiddels gebeurd ! Uit een Belgische studie blijkt dat de antirookpil een derde van de ro...

HST in opspraak? Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

De relatieve risico's van een hormonale substitutietherapie (HST) van de menopauze worden al jarenlang geminimaliseerd. Welnu, de resultaten van de HERS-studie, de vroegtijdige stopzetting van de Women's Health Initiative-studie en de sterke mediatis...

Meer artikels