PUBLICITÉ

Reuzenberenklauw: opgelet voor brandwonden!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 22/07/2015 - 09h42
-A +A

U hebt langs de weg vast al de spectaculaire witte bloemschermen van de reuzenberenklauw gezien. Wees er voorzichtig mee! Het sap van de plant kan zware brandwonden veroorzaken…

PUB

Reuzenberenklauw: heel courant in onze contreien

De reuzenberenklauw is oorspronkelijk naar hier gehaald om onze tuinen op te fleuren. Net als veel andere decoratieve planten is ze zich geleidelijk aan ook buiten de tuinen gaan verspreiden. Nu aardt ze perfect in België en zien we ze zowat overal: in bermen, in weiden, langs rivieren, enz.  Zolang er niet te veel schaduw is, voelt ze zich goed. Reuzenberenklauw valt meteen op door de grootte. De plant kan wel vier meter hoog worden. In de bloeitijd (meestal van half juni tot half juli) is ze ook goed te herkennen aan de grote schermen met witte bloemen.

Reuzenberenklauw: een toxische plant, maar geen gif!

De plant is gevaarlijk bij contact met de huid. Het sap van de reuzenberenklauw maakt de huid namelijk supergevoelig voor licht. De brandwonden verschijnen niet meteen na het contact met het sap, maar pas na blootstelling van de huid aan zonlicht. Dan kunnen zich zware brandwonden ontwikkelen. Na enkele dagen wordt de huid rood en vormen er zich blaren. De brandwonden zijn ook heel pijnlijk en kunnen nog maanden hun sporen nalaten.

Aangezien er tussen het contact met het sap en het verschijnen van de brandwonden redelijk wat tijd overgaat, kunt u iets doen om de pijnlijke effecten van het contact met de reuzenberenklauw te verminderen. Dit zijn enkele tips voor als u zich aan een reuzenberenklauw hebt gesneden of de plant gewoon hebt aangeraakt:

  • Was de aangetaste zones zorgvuldig en spoel ze goed af.
  • Trek de kleren die u aan had uit en was ze, zonder ze aan te raken.
  • Bescherm u een week lang heel goed tegen de zon. Gebruik een zonnecrème met factor 50, draag kleren met lange mouwen, een lange broek, een hoedje, enz.

Werkt u als tuinier of hebt u een tuin of een wei waar reuzenberenklauw in staat? Dan moet u de plant er weghalen. De plant afsnijden volstaat niet. U moet ook de wortels tot op 30 centimeter diepte uittrekken. Wees daar heel voorzichtig mee. Als u de plant uittrekt, is de kans groot dat u met het sap in contact komt. Draag dus zeker bedekkende en niet absorberende kledij, maar ook handschoenen en laarzen en zelfs een veiligheidsbril.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 22/07/2015 - 09h42

Bronnen: antigifcentrum. Wallonië.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pollenallergie, maar welke pollen? Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h20

Duizenden Belgen hebben een groot deel van het jaar last van allergische rinitis . Deze erg hinderlijke aandoening wordt onder meer veroorzaakt door een allergie voor pollen of stuifmeel . Maar welke planten lokken deze allergieën precies uit? En hoe...

Een hypoallergene tuin in negen lessen Gepubliceerd op 06/08/2015 - 17h11

Door ons landschap te veranderen, hebben we een groot aantal allergene plantensoorten ingevoerd en nieuwe allergieën ontwikkeld. Maak in uw eigen tuin niet dezelfde fout: leg een hypoallergene tuin aan.

Meer artikels