PUBLICITÉ

Reumatoïde polyartritis komt vaker voor bij vrouwen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2015 - 16h33
-A +A

Reumatoïde polyartritis is een ernstige en invaliderende aandoening. Hoewel ze niet beschouwd wordt als een typische vrouwenziekte, treft reumatoïde polyartritis toch drie keer meer vrouwen dan mannen

PUB

Polyartritis niet verwarren met artrose

Reumatoïde polyartritis is een zeer pijnlijke chronische ziekte die gekenmerkt wordt door een ontsteking van de gewrichten en pezen. Ze veroorzaakt gewrichtsmisvormingen en kan de levensverwachting van de patiënt met een tiental jaar doen dalen. Reumatoïde polyartritis kan voorkomen op elke leeftijd, zowel bij jonge kinderen als bij bejaarden, maar ontstaat meestal tussen de leeftijd van 25 en 40 jaar.

Reumatoïde polyartritis treedt ook vaak op in combinatie met andere ziekten. Personen die eraan lijden, lopen immers meer risico op hart- en vaatziekten en op osteoporose. Ze zijn ook kwetsbaarder voor een depressie, wegens de invaliditeit, pijn, vermoeidheid en stress die deze chronische aandoening veroorzaakt. Goed om te weten: reumatoïde polyartritis wordt vaak verward met artrose.
Ten onrechte, want artrose is een ouderdomsziekte (die vaak ontstaat na 60 jaar) die gekenmerkt wordt door een degeneratie van de gewrichten.

Tekens en symptomen van reumatoïde polyartritis

  • Gevoeligheid, roodheid en hittegevoel ter hoogte van de gewrichten. Vaak treden deze klachten symmetrisch op: in beide handen, beide voeten enz.
  • Algemene ontsteking van en pijn in de gewrichten, vooral in de kleine hand- en vingergewrichten.
  • Aanhoudende pijn en langer dan 30 minuten durende stijfheid, 's morgens of na een lange periode van inactiviteit.
  • Vermoeidheid en algemene malaise.
  • Koorts, gewichtsverlies, bloedarmoede.
  • Vorming van reumaknobbels (onderhuidse weefseloedemen).

Het is zeer belangrijk om snel een nauwkeurige diagnose te stellen. Ook al is reumatoïde polyartritis ongeneeslijk, toch bestaan er maatregelen om de ziekte te beheersen. De medicatie heeft als doel de pijn en de stijfheid te verlichten en gewrichtsmisvormingen en -handicaps te voorkomen. De meeste RP-patiënten kunnen een vrij actief - zij het aangepast - leven leiden dankzij een combinatietherapie met geneesmiddelen, evenwichtige voeding, lichaamsbeweging, rust en strategieën om de gewrichten te beschermen.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 16/12/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/03/2015 - 16h33

Perscommuniqué " La PR. Mieux la connaître, mieux la différencier de l'arthrose " (" RP: beter leren kennen en beter onderscheiden van artrose "), Abbott Immunology, november 2003.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sport in de strijd tegen reumatoïde polyartritis Gepubliceerd op 15/09/2014 - 12h33

De spectaculairste behandelingen zijn niet altijd de doeltreffendste. Sport speelt vaak een belangrijke rol in de behandeling van een ziekte. Dat geldt niet alleen voor de dagdagelijkse kwaaltjes, maar ook voor ernstiger ziekten zoals reumatoïde poly...

Wat weet u over artritis? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 14h45

Artritis staat voor een geheel van aandoeningen die zich manifesteren door een ontsteking van een gewricht. Artritis kan op elke leeftijd optreden, maar het risico op artritis stijgt wel met ouder te worden.

Reumatoïde polyartritis: de behandelingen Gepubliceerd op 04/04/2013 - 15h11

Van pijnbehandeling en onderhoudsbehandeling tot biotherapie, de zorg voor patiënten met reumatoïde polyartritis kende heel wat evoluties. Maar omdat de auto-immune aandoening heel veranderd is, moeten onderzoekers blijven zoeken naar behandelingen v...

Meer artikels