PUBLICITÉ

Reumatoïde polyartritis en roken: water en vuur!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 18/03/2003 - 00h00
-A +A

Uit verschillende epidemiologische studies is al gebleken dat roken een op zich staande risicofactor is voor reumatoïde polyartritis. Twee nieuwe studies staven die beschuldiging.

PUB

De eerste studie is een onderzoek dat werd uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk bij 371 patiënten met reumatoïde polyartritis (RP). Daaruit blijkt dat bij deze populatie roken een risicofactor is voor de aanwezigheid van reumatoïde factoren die de biologische marker vormen van RP: een immunoglobuline van klasse M. Deze immunoglobulinetest is positief bij 70 tot 80 % van de RP-patiënten, maar ook bij 2 tot 5 % van de personen die niet aan deze ontstekingsziekte lijden, maar soms wel aan een andere aandoening: connectivitis en andere auto-immuunziekten, chronische infecties en hepatitis. Roken bevordert het ontstaan van deze reumatoïde factoren, waardoor we kunnen besluiten dat tabak de kans op RP verhoogt.

In de tweede studie tonen de auteurs aan dat roken de kans op deze ontstekingsziekte verhoogt bij vrouwen in de menopauze. Ze evalueerden dit risico bij 31.336 vrouwen tussen 55 en 69 jaar die ze onderzochten in 1986 en die in die tijd nog nooit RP hadden gehad. In 1997 werden binnen deze populatie 158 gevallen van de ziekte opgespoord. Vrouwen die geregeld rookten, liepen dubbel zoveel kans om RP te krijgen dan vrouwen die nooit gerookt hadden. Het risico van RP hield zowel verband met de duur van het roken als met het aantal gerookte sigaretten. Leeftijd, burgerlijke staat, beroep, Body Mass Index, de leeftijd van de menopauze, het vroegere gebruik van orale contraceptie of een hormoonsubstitutiebehandeling en alcohol- of koffieverbruik waren allemaal geen risicofactoren.

Conclusie: hoe meer en hoe langer men rookt, hoe hoger de kans op reumatoïde polyartritis.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 18/03/2003 - 00h00 Mattey et coll. Arthritis, Care Res., 47 : 403, 2002. Criswell LA. et coll., American Journal of Medicine, 112 : 465-71, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamine D voorkomt reumatoïde polyartritis Geüpdatet op 16/03/2004 - 00h00

Vitamine D speelt niet alleen een belangrijke rol bij de opname van calcium en dus de preventie van osteoporose, maar blijkt ook een preventieve factor te zijn voor reumatoïde polyartritis.

Reuma: verband met cafeïnevrije koffie? Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Reumatoïde artritis is een aandoening die vooral de gewrichten van handen en voeten aantast. De oorzaak van de ziekte is niet gekend. Men vermoedt echter dat bepaalde voedingsmiddelen en met name koffie een risicofactor zijn. Een recente studie toont...

Meer artikels