PUBLICITÉ

Reumatoïde artritis: een vrouwenziekte?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/03/2010 - 00h00
-A +A

Reumatoïde artritis kan op elke leeftijd zowel mannen als vrouwen treffen, maar in werkelijkheid worden meer vrouwen dan mannen met de aandoening geconfronteerd. En ten opzichte van mannen, hebben vrouwen er ook meer last van. Onlangs werd in 25 landen en bij duizenden mensen met reumatoïde artritis een onderzoek uitgevoerd met de bedoeling de verschillen tussen mannen en vrouwen te bestuderen, tenminste wat deze aandoening betreft.

PUB

Vrouwen vaker en erger getroffen door reumatoïde artritis dan mannen

Mannen en vrouwen zijn op gebied van gezondheid niet elkaars gelijken en reumatoïde artritis vormt daarop geen uitzondering. Wat deze ziekte betreft, worden de vrouwen het vaakst getroffen: ze vertegenwoordigen niet minder dan 79% van de patiënten die door reumatoïde artritis getroffen zijn. De meeste patiënten zijn ouder dan 50 jaar, hoewel men op elke leeftijd door deze aandoening kan getroffen worden. Maar dat wisten we reeds eerder. Wat is dan de meerwaarde van deze studie? Ze toont vooral aan dat vrouwen erger getroffen worden door reumatoïde artritis.

Ergere symptomen van reumatoïde artritis bij vrouwen

De vrouwen behaalden inderdaad hogere scores voor bijna alle evaluatiegebieden betreffende de ernst van reumatoïde artritis:

  • Het aantal gezwollen of pijnlijke gewrichten
  • Vragenlijst ter evaluatie van de levenskwaliteit van de patiënten
  • Het aantal patiënten dat niet in remissie is na een behandeling
  • Vermoeidheid
  • Pijn

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/03/2010 - 00h00

T. Sokka et al., Arthritie Research & Therapy, januari 2009

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat weet u over artritis? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 14h45

Artritis staat voor een geheel van aandoeningen die zich manifesteren door een ontsteking van een gewricht. Artritis kan op elke leeftijd optreden, maar het risico op artritis stijgt wel met ouder te worden.

Reumatoïde artritis: ziekte en behandeling Gepubliceerd op 22/11/2016 - 15h06

Voelen uw handen en polsen vaak pijnlijk en gezwollen aan? Misschien hebt u dan wel reumatoïde artritis . Deze vorm van reuma komt vaak voor, vooral bij vrouwen en het vaakst vanaf de leeftijd van 40. Deze aantasting van de gewrichten van handen en v...

Meer artikels