PUBLICITÉ

Retinoblastoom: oogkanker bij baby's en jonge kinderen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/09/2003 - 00h00
-A +A

Retinoblastoom is een oogtumor die de netvliescellen aantast. De diagnose is vrij eenvoudig, maar wordt nog altijd te laat gesteld.

PUB

Retinoblastoom is een ernstige ziekte die gelukkig vrij zeldzaam is (1 op de 15.000 tot 20.000 geboorten) en de netvliescellen aantast bij baby's en jonge kinderen. Ze is vaak erfelijk en kan voorkomen aan één oog (60 % van de gevallen) of aan beide ogen. Een witte verkleuring van de pupil (leukocorie) of aanhoudend scheelzien zijn tekenen die zeer ernstig moeten worden genomen en zo vlug mogelijk een oogonderzoek vereisen. Hoe vroeger de diagnose, hoe beter de conservatieve behandelingsmogelijkheden en de gezichtsprognose van het kind. Een te late diagnose kan zelfs levensbedreigend zijn. De voorbije jaren is er aanzienlijke therapeutische vooruitgang geboekt. De behandelingen zijn steeds doeltreffender en genezen in de ontwikkelde landen tot 95 % van de kinderen. Vandaar dat een vroegtijdige opsporing cruciaal is. Het Curie-instituut slaagde erin het retinoblastoomgen op te sporen en genetische tests te ontwikkelen waarmee ieders tumorrisico's kunnen worden ingeschat. Op basis daarvan organiseerde het instituut genetische consulten: "Ze zijn bestemd voor gezinnen die te maken krijgen met retinoblastoom. Vandaag worden bij alle kinderen die een retinoblastoom hebben gehad, genetische tests uitgevoerd. Op die manier kunnen we de oftalmologische bewaking verbeteren bij verwanten die geen drager zijn van het gen en tegelijk verwanten die wél drager zijn, beter opvolgen." De onderzoekers preciseren ook dat deze test kan worden voorgesteld aan volwassenen die in hun kinderjaren retinoblastoom hebben gehad, om na te gaan of er een risico bestaat voor hun nakomelingen.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/09/2003 - 00h00 Persdossier van het Curie-instituut, " Les dernières avancées dans la prise en charge du rétinoblastome " (" De laatste vooruitgang bij de behandeling van retinoblastoom "), 27 mei 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Oogkanker: melanoom en retinoblastoom Gepubliceerd op 03/04/2012 - 10h42

Oogkanker komt zelden voor. De meest courante vorm bij volwassenen is het oogmelanoom . Het retinoblastoom is een andere oogkanker die vooral kinderen onder de vijf jaar treft. Tekst en uitleg over deze vormen van oogkanker .

Het syndroom van Marfan: 1 op de 5.000 mensen Geüpdatet op 15/06/2004 - 00h00

Het syndroom van Marfan is een genetische aandoening die voorkomt bij ongeveer één op de 5.000 mensen. Ze treft zowel de ligamenten, de beenderen als de ogen, maar vooral het hart- en bloedvatenstelsel.

Meer artikels