PUBLICITÉ

Restjes verwerken zonder risico voor de gezondheid

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 17/07/2012 - 10h38
-A +A

We moeten geen eten verspillen of weggooien, maar we mogen ook het risico niet lopen om ziek te worden na het eten van oude restjes. 

Hoe kunt u uw restjes goed bewaren om ze te gebruiken zonder risico op een voedselvergiftiging?

PUB

Niets laten rondslingeren

Alle rauwe of gekookte levensmiddelen zitten vol bacteriën. Sommige zijn schadelijk, andere niet of toch veel minder. Dat is heel normaal. Maar als sommige van die bacteriën zich ongecontroleerd gaan vermeerderen, kan dat systeem overbelast raken.

Warmte, broeierige vochtigheid en drukkend, onweerachtig weer zijn typische omstandigheden waarin de bacteriën zich beginnen te vermeerderen in schotels en gerechten die niet volledig worden leeggemaakt.

Of u nu met twee of met vijftien aan tafel zit, maak er een gewoonte van om de resten van het voorafje meteen in de koelkast te zetten,  dus voor u aan het volgende gerecht begint. En doe natuurlijk systematisch hetzelfde met de andere gerechten tijdens de maaltijd.

Het is een kleine moeite en u kunt ze later dan verder opbergen. Maar zolang  is er alvast geen gevaar dat de bacteriën beginnen te woekeren.

Afdekken

U hebt natuurlijk ook de goede gewoonte om uw restjes in plastic dozen op te bergen. Zo kan er geen lucht aan.

Als u niet genoeg dozen hebt of niet het juiste formaat van dozen, kunt u het bord, de kom of de kleine schotel waarin u de restjes doet, afdekken met huishoudfolie.

Dek alles wat in stukken of repen gesneden is zo snel mogelijk af. Dat kunnen rauwe groenten die u bij de bereiding niet hebt gebruikt, restjes kip en gebraad, brood, enz.

Als u een kaasschotel hebt gegeven (met goede kazen van bij de kaasboer), dekt u ze ook beter af met huishoudfolie dan ze weer in de verpakking te doen. De kazen blijven zo nog dagen goed zonder enig gevaar.

Op die manier zijn al die producten volledig geïsoleerd en zullen de bacteriën zich minder makkelijk vermeerderen. Het voedsel droogt bovendien niet uit en neemt minder plaats in uw koelkast in.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 17/07/2012 - 10h38
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voeding: hoe kunt u etensresten klaarmaken en bewaren? Geüpdatet op 05/10/2009 - 00h00

De kunst om vooraf klaar te maken, te bewaren, in te vriezen en niet te verspillen en tegelijkertijd te letten op een onberispelijke voedingshygiëne , kan men niet improviseren. Dat moet men leren, ook al worden de basisprincipes vaak door het gezond...

Wat te doen met de restjes? Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

We hadden het iets te groots opgevat, we waren met minder dan voorzien... wat de reden ook is, daags na de feesten zit onze koelkast vaak barstensvol restjes. Ze weggooien vinden we zonde. Maar de meeste gevallen van voedselvergiftigingen worden wel...

Zelf invriezen van A tot Z Geüpdatet op 07/06/2010 - 00h00

Het invriezen van vis, vlees, groenten, brood of fruit - vers of bereid - vraagt een aantal voorzorgsmaatregelen om de kwaliteit te waarborgen en risico's uit te sluiten. Hieronder vindt u 10 basisregels om " zelf in te vriezen ".

Versheid van voedingswaren: hoe moet u ze bewaren… Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

…en voedselvergiftigingen voorkomen? U weet het vast wel: alle bacteriën houden van warmte. In een warme omgeving gaan zich ze massaal vermeerderen en maken ze u ziek. Bewaar uw voedingswaren dus zo dat ze supervers blijven. We zetten de basisregels...

Meer artikels