PUBLICITÉ

Remedies tegen constipatie bij zwangere vrouwen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/06/2017 - 09h17
-A +A

Constipatie is vaak een van de vervelende nevenverschijnselen van een zwangerschap. Wat zijn de veiligste en minst agressieve remedies tegen constipatie voor zwangere vrouwen?

PUB

Waarom hebben zwangere vrouwen vaker last van constipatie?

Er zijn verschillende redenen. Om te beginnen heeft de baby plaats nodig in de buik. Dat geeft soms wat druk op de andere organen, ook de darmen. De natuurlijke beweging ervan wordt dan wat belemmerd. Zwangere vrouwen zijn meestal ook minder actief dan vrouwen die niet zwanger zijn. En aangezien constipatie mee bepaald wordt door een zittend leven, zal het fenomeen vanzelf toenemen naarmate de maanden verstrijken.

Veel zwangere vrouwen moeten ook voedingssupplementen met ijzer nemen om bloedarmoede te voorkomen. Maar ijzer werkt zoals bekend verstoppend. Er zijn dus veel factoren die – al dan niet gecombineerd – de goede darmtransit in de zwangerschap danig kunnen verstoren…

 

Welke praktische tips voor zwangere vrouwen bestaan er om constipatie tegen te gaan?

  • Eet veel vezelrijke levensmiddelen: volle granen, rauwe en gestoofde groenten en fruit. Zwangere vrouwen moeten inderdaad wel wat voorzichtig zijn met rauwkost om bepaalde gevaarlijke infecties tijdens de zwangerschap te voorkomen. Maar zolang ze zorgvuldig gewassen worden, is er geen enkele reden om ze u te ontzeggen!
  • Drink voldoende water. Vocht gecombineerd met vezels bevordert de darmtransit.
  • Blijf actief. Een wandeling of een uurtje zwemmen kan al genoeg zijn om een dreigende constipatie de kop in te drukken.

Constipatie: Welk laxeermiddel kiezen tijdens de zwangerschap?

Niet alle laxeermiddelen zijn te verzoenen met een zwangerschap. Er bestaan maar weinig wetenschappelijke studies over, maar over het algemeen worden zogenaamde contact- of irriterende laxativa afgeraden omdat de kans bestaat dat ze baarmoedercontracties uitlokken. Wees voorzichtig met plantaardige laxeermiddelen want de meeste behoren tot die klasse!

Ook laxeermiddelen op basis van olie - paraffine - zijn niet aan te raden omdat ze de opname van bepaalde vitamines door het lichaam beperken. Een vitaminerijke voeding in de zwangerschap is erg belangrijk… constipatie of niet!

Osmotische laxeermiddelen verhogen het volume vocht in de stoelgang en bevorderen zo de darmtransit. Die zijn normaal ongevaarlijk voor zwangere vrouwen. Meestal wordt lactitol, lactulose of sorbitol aanbevolen. Macrogol is het enige middel uit deze groep dat af te raden is omdat het veel zout bevat.

De zogenaamde ballastlaxativa tot slot zijn gewoon vezels en zijn bedoeld om het volume van de stoelgang te vergroten. Ook die kunnen zonder probleem worden gebruikt door zwangere vrouwen die kampen met constipatie. Raadpleeg uw gynaecoloog voor tips als u tijdens uw zwangerschap last hebt van constipatie!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/02/2012 - 09h30 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/06/2017 - 09h17

Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap: welke zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 23/10/2015 - 14h44

Meteen al aan het begin van de zwangerschap voelen sommige toekomstige moeders zich anders. Andere voelen helemaal niets. De grote veranderingen die in het lichaam plaatsvinden, kunnen verraden dat u zwanger bent. Maar elke vrouw is anders. De ongema...

Zwangerschap en astma: hou uw astma in het oog! Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Door de grote fysiologische veranderingen die in de loop van de zwangerschap optreden, kan astma bij zwangere vrouwen evolueren, vaak gunstig, maar vaak kan de aandoening ook verergeren. Let er dus zeker op dat u in de loop van uw zwangerschap de ast...

Meer artikels