PUBLICITÉ

Relaties : we zijn meer dan alleen maar verbruikers!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 07/11/2006 - 00h00
-A +A

In plaats van dat we onze gelijken als menselijke wezens beschouwen met wie we iets kunnen delen, met wie we nieuwe horizonten kunnen verkennen, die ons iets kunnen bijbrengen, die ons gelukkig kunnen maken, worden we ondergedompeld in een sociaal milieu dat ons stimuleert om ze te beschouwen als verbruikers. En het allerergste is dat we soms gedwongen worden om de andere te beschouwen als een wandelende portemonnaie.

PUB

Relaties : een gebrek aan respect

Dat laatste gebeurt vandaag systematisch in de handel. Enkele voorbeelden.
Een jonge vrouw gaat een parfumerie binnen en vraagt een licht parfum voor mannen, een cadeautje. Maar het parfum dat haar wordt aangeprezen komt haar net heel zwaar over! De verkoopster laat haar een tweede parfum ruiken. Ook dat is al net zo zwaar. Pas bij de vierde test vindt ze eindelijk een geur die overeenstemt met wat ze vroeg. Wat is er gebeurd? Net deze maand heeft de winkel een grote hoeveelheid parfums ingekocht met een forse korting. De verkoopsters hebben te horen gekregen dat ze die als eerste keus moeten aanprijzen, ongeacht wat de koper vraagt. Vraagt de koper een licht parfum? Je biedt dat parfum aan. Vraagt hij een bloemig parfum? Je doet net hetzelfde.
Zoekt hij een meer houtige geur? Idem. Gekruid, gepeperd, zoet ... het maakt niet uit, men probeert u ten allen prijze dat parfum te verkopen waarop de zaak de grootste winstmarge heeft. Als u erop aandringt om toch iets anders te proberen, zal men u met tegenzin een ander flesje laten zien. Het is per slot van rekening nog altijd beter om iets te verkopen met minder winst dan helemaal niets!

Heeft men u met respect bejegend? Helemaal niet. U wordt ronduit geminacht en men probeert gewoon om u zoveel mogelijk geld af te troggelen. U bent niets meer dan een verbruiker.

Dit speelt zich af in alle domeinen. Een bankbediende probeert u over te halen om een spaarrekening te openen om de premie te kunnen opstrijken, terwijl u helemaal niet geïnteresseerd bent. In de elektrozaak raden ze u met valse argumenten een bepaald elektrisch huishoudtoestel af om u er een te kunnen verkopen met een grotere winstmarge. In nog een andere zaak doen ze alsof u een korting wordt toegekend, enz.

Relaties : wantrouwen en terugplooien op zichzelf

Als u alleen als een wandelende portemonnaie wordt beschouwd, gaat u op de lange duur wantrouwig worden als u het spelletje doorkrijgt. U zult zich afvragen wat erachter zit als iemand u aanspreekt en of hij u niet iets probeert aan te smeren. U komt dus in een positie terecht waarin u de andere systematisch wantrouwt. U hebt het gevoel dat u zich voortdurend moet verdedigen of dat u anders zult worden afgezet. Die manier waarop onze samenleving functioneert, speelt mogelijk een rol in het ontstaan van het wantrouwen, de terugplooi op zichzelf die men tegenwoordig observeert. Het fenomeen is namelijk niet alleen eigen aan de handel, het is ook terug te vinden in onze relaties met andere mensen. U hebt vast al horen zeggen dat men "zijn adressenboekje moet verzorgen". Er wordt dus niet meer over vrienden gesproken: een persoon wordt gewoon beschouwd als een handig nieuw adres.

Als u af wilt van dit "objectiseren" van de mens, als u zich lekker wilt voelen in uw vel, moet u precies het tegenovergestelde proberen te doen. Koester de vrienden die u gunstig gezind zijn, die u blij maken, opgewekt, die het gewoon goed met u voor hebben en geen bijbedoelingen hebben. Zoek mensen op die van anderen kunnen houden, die geen verbruikers zijn, geen adressen, geen contacten, maar mensen die aangenaam zijn in het gezelschap en niets anders van u eisen. Het zal u een goed tegenwicht bieden voor wat u meer en meer meemaakt ...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 07/11/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nood aan hulp? Hoe kan je die krijgen? Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Een eenvoudige communicatietechniek genaamd 'de voet in de deur' blijkt doeltreffend te zijn bij het vragen van hulp. Sommigen passen de techniek toe zonder dat ze het beseffen, anderen doen het uit berekendheid. In dat geval kan het om manipulatie g...

Hoe houdt u uw goede voornemens vol? Gepubliceerd op 26/12/2011 - 03h39

Voornemens worden altijd met de beste bedoelingen gemaakt. Maar soms vergeten we ze al snel! Misschien bent u van plan om met het nieuwe jaar een nieuwe start te nemen. Deze tips kunnen u helpen om u aan uw mooie beloften te houden.

Meer artikels